8., pátek 28. 9. 2001
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomík, Žemlička
Pardubice: Svoboda - Malinský, Mudroch, Novotný, Pácal, Sýkora, Vyhlídal - Blaek, Janecký, Kudrna, Lubina, Mikeska, Pospíšil, Procházka, Rolínek, Sýkora.
Branky a nahrávky: 12. Havelka (Bělohlav, Broš), 15. Bělohlav (Broš, Nedvěd), Žemlička (Jiruš) - 36. Kudrna (Mikeska), 51. Lubina (Sýkora M.), 55. Mikeska, 63. Lubina (Sýkora M., Mudroch) Rozhodčí: Homola - Křivský, Dvořák. Vyloučení: 6:4 Využití: 0:0 Diváci: 5327.
HC Sparta Praha

Komentář

V 8. kole Český Telecom extraligy přijely do Paegas Arény Pardubice. Po první třetině se zdálo, že Sparta dobře rozjetý zápas, kdy už vedla 3:0 nepustí, ale opak se stal pravdou. Nejenže se Východočechům porazilo vyrovnat, navíc totiž v prodloužení rozhodl pardubický Lubina o tom, že si větší bodový zisk připíšou hosté.

Do utkání vstoupili aktivněji hosté. V 6. minutě pálil Lubina z mezikruží vedle, vzápětí později jej od modré napodobil jeho spoluhráč Mudroch, který se strefil jen do Břízy. V 9. minutě se po Brošově pasu dostal do palebné pozice Havelka, ovšem jeho úmysly vystihl pardubický gólman Svoboda. Tři minuty poté si sparťanský útočník počínal mnohem lépe, když po individuálním průniku překvapil Svobodu přízemní střelou zblízka k tyči. Ve 13. minutě ujel sám od půlky holešovický Hlinka, ale na přesné zakončení mu už síly chyběly. Na druhé straně po delší době provětral Břízu Mikeska. Pět minut před koncem úvodní části v oslabení ujel Broš, v pádu přihrál Bělohlavovi, a ten nedal přesně mířenou dělovkou k levé tyči východočeskému gólmanovi šanci. V tomtéž oslabení využil o chvíli později zmatků před Svobodou ve skrumáži Žemlička, a donutil hosty vzít si time-out. Těsně před první sirénou pak ještě vyzkoušel Svobodovu pozornost domácí Tomík.

V prostřední části upadla hra spíše do průměru. V 25. minutě po Šrekově ráně z mezikruží zazvonilo břevno, na druhé straně pak před Kudrnou zachraňoval pozorný Bříza. O chvíli později napřáhl od modré holešovický obránce Hanzlík, avšak Svoboda se nachytat nenechal. V 34. minutě při samostatném průniku si nadvakrát nedokázal poradit s brankářem Východočechů Novák. O 2 minuty později pardubický Mikeska našel před brankou domácích volného Kudrnu, a ten doslova a do písmene propasíroval puk za Břízova záda. V 37. minutě pak v na šance nepříliš bohaté druhé třetině pálil Chabada do Svobody.

Ve 42. minutě vytáhl betonem Bělohlavovu ránu z mezikruží Svoboda. O 10 minut později si Pražané notně zkomplikovali cestu ke třem bodům. Po akci pardubického Michala Sýkory totiž rozvlnil síť za Břízovými zády Lubina. Aby toho nebylo málo, tak v 55. minutě pálil od kruhů Mikeska, od břevna jeho dělovka padla za brankovou čáru a začalo se od nuly.

Do prodloužení šli domácí v převaze jednoho muže v poli, ale moc dlouho si početní výhody neužili, neboť se mazaně nechal srazit Tomíkem Janecký. V 63. minutě vystřelil od modré Michal Sýkora, a následně doklepl za Břízova záda obránci Sparty pozapomenutý Lubina. Holešovičtí tak podruhé doma v řadě doplatili na prodloužení.

Ohlasy trenérů

Petr Hemský, Pardubice: Mimo výpadek v první části, kdy jsme inkasovali i v přesilovce, jsme odehráli dobré utkání. Potom jsme se zlepšili, více jsme hráli do těla, byl vidět náš lepší pohyb. Cením si, že se mužstvo zvedlo a v prodloužení dokázalo dát vítězný gól. Hráči zaslouží poděkování.

Pavel Hynek, Sparta: V prvním střídání si Pardubice vytvořily dvě šance. Nedaly a my pak potrestali všechny chyby. Měli jsme nakonec utkání dovézt do vítězného konce. I za stavu 3:1 se to dalo ubránit, i kdyby se hrálo jen na výsledek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek