25., pátek 23. 11. 2001
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Hudáček (52. Tuček) - Blaťák, Hamrlík, Hučko, Malena, Marušák, Posmyk - Balaštík, Čajánek, Jenáček, Leška, Ministr, Okál, Pivko, Rachůnek, Somík.
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 7. Posmyk, 32. Pivko (Marušák, Leška),60. Čajánek (Rachůnek, Malena) - 21. Broš (Kratěna, Nedvěd), 24. Broš (Chabada), 25. Žemlička, 42. Žemlička, 52. Chabada (Šrek), 53. Ptáček (Žemlička, Zelenka), 59. Broš (Chabada, Kratěna). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. Diváci: 7528.
HC Sparta Praha

Komentář

Zábranský, Tomajko a chřipkou postižený Novák nemohli Spartě pomoci v boji o první místo extraligové tabulky ve vyprodaném zlínském kotli. Sedm a půl tisíce diváků vidělo pomalý rozjezd Pražanů a skvělý závěr, ve kterém znovu rozstříleli svého soupeře. Sparta jasným vítězstvím ve šlágru kola pojistila první místo v extraligovém pelotonu. Pražané nastoupili na tři kompletní formace, domácí na sedm beků a tři útoky. Kvalitnímu hokeji přihlíželo sedm a půl tisíce diváků.

Nástup do zápasu Spartě podobně jako proti Třinci nevyšel. Opatrnost a nervozita si vyžádala dvě vyloučení a domácí mohli hrát už v 6. minutě čtrnáct sekund pět na tři. V pokračující klasické přesilovce se prosadil obránce Posmyk, který střelou vypálenou tři metry za červenou nachytal Břízu střelou na rameno - 1:0. Sparta kontrovala Brošovou střelou, Hudáček byl pozorný. V 11. minutě mohli Ševci zvýšit, ale Okálovu šanci zlikvidoval fantasticky Bříza, který se roztáhnul před brankou. K první přesilovce se hosté dostali v 15. minutě, ale dojem z ní jen podtrhl výsledek první třetiny. V jejímž zbytku ještě mohl skórovat domácí Ministr a sparťan Broš.

Druhou část načala Sparta jako vyměněná a navíc přesilovkou. Ve 21. minutě prokličkoval před branku Broš, bekhendovou střelu umístil přesně mezi betony domácího gólmana srovnal stav. Vyrovnání holešovické hokejisty ještě více nabudilo a Hlinka se objevil hned nato v další šanci. Ve 23. minutě už šla Sparta do vedení, po Chabadově přihrávce skóroval Broš a za další minutu se střelecky prosadil kapitán Žemlička, když objel branku a lišácky zavěsil - 1:3. Sparťanský válec zastavilo až Žemličkovo vyloučení ve 32. minutě. V přesilovce vypálil od modré Marušák a Pivko šikovně před Břízou tečoval - 2:3. Berani díky snížení ožili a vyrovnali hru. Stav zápasu ale zůstal do sirény i přes Marušákovu ránu ve prospěch Sparty.

A ani v poslední části s tím Ševci nic nezmohli. Nejdříve šli ve 42. minutě do tří a krátce po návratu prvního potrestaného nahodil z rohu před domácí branku Žemlička a Hudáčkovi se kotouč zatoulal až za čáru - 2:4. Zlínští se snažili zvrátit nepříznivý stav, Sparta ale postavila kvalitní defenzívu a ještě vylepšila své konto. V 52. minutě zvýšil na 5:2 Chabada, za minutu střelou z mezikruží uspěl Ptáček. Nakonec ještě dovršil svůj hattrick Broš a jen podtrhl skvělé střelecké představení první formace. V závěru ještě korigoval na 3:7 Rachůnek, ale to Spartě nepokazilo radost ze čtvrtého vítězství v řadě, desátého zápasu bez porážky a především prvního místa v tabulce.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Byl to výborný hokej, podali jsme dobrý výkon s trpělivou hrou odzadu. Povedl se nám vstup do druhé třetiny, kdy jsme dali krátce po sobě tři góly a otočili zápas. Do třetí části jsme šli se záměrem hrát pozornou defenzivní hru a minimalizovat chyby. Podařilo se nám dát další branky a po čtvrté páté už bylo rozhodnuto. Ke zlepšení výkonnosti v posledních utkáních nám pomohla reprezentační přestávka, kdy jsme si odpočinuli a dobře potrénovali. Vyprázdnila se nám marodka a některé zápasy jsme mohli odehrát na čtyři pětky, což nám šetří síly.

Zdeněk Venera, Zlín: Prohráli jsme dost vysoko, ale nehráli jsme vyloženě špatně. Rozhodly dva faktory: náš výpadek na začátku druhé třetiny, kdy jsme působili hodně vlažně, za druhé pak proměňování šancí. Na rozdíl od Sparty jsme ty svoje zahodili.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila