26., neděle 25. 11. 2001
Sparta - Karlovy Vary SPA - KVA
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Karlovy Vary: Franěk - Dobroň, Hlavačka, Mádl, Punčochář, Suur, Zíb - Alinč, Balász, Bednařík, Domin, Kopecký, Košťál, Kraus, Kverka, Moskal, Němčický, Pavliš, Štefanka.
Branka a nahrávka: 29. Broš (Žemlička). Rozhodčí: Souček - Pešek, Rouspetr. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. Diváci: 3633.
HC Sparta Praha

Komentář

Desetkrát za sebou neporažená Sparta přivítala ve 26. kole extraligy předposlední tým Karlových Varů. Poslední zápas první poloviny základní části musela znovu absolvovat bez Tomajka, Zábranského a nemocného Nováka. Gólostroj z posledních zápasů sparťané nezopakovali, museli spoléhat hlavně na Břízu a jediný gól, který dal Michal Broš. Na utkání s jasným favoritem se přišlo podívat 3633 diváků.

Pražané, jakoby chtěli rozhodnout zápas hned v prvních minutách, vlétli po úvodním buly na soupeře. Po 30 sekundách hry musel Franěk zasahovat proti střele Nedvěda, Chabadova dorážka odkrytou branku netrefila. Hosté se ale rychle vzpamatovali a dostali možnost přesilové hry, která střelecky předznamenala celou další třetinu. Měkké puky od modré dělaly hodně starostí domácí obraně a Břízovi, ale ani Hlavačkova tečovaná střela díky brankáři Sparty do klece nedorazila. Šrek na poslední chvíli odrážel volný puk před brankovou čárou a hlavně volným Bednaříkem. Do svého živlu se dostal v 6. minutě první útok Sparty, ale Kratěna s Brošem nezakončili akci dva na jednoho a Nedvědova střela z mezikruží skončila na Fraňkovi. V 15. minutě ujel bekům hostující Pavliš, ale neměl klid na koncovku. Stejný hráč se společně s Moskalem zjevil dvě minuty před první sirénou u Břízy, ale ani jednomu útočníkovi se nepovedlo ideálně zasáhnout skákající puk. První třetinu tak uzavřel Broš, který pronikal po pravém křídle a v posledních sekundách zaměstnal Fraňka.

Rušnější druhá část přinesla Spartě šance a také vedení. Nejdříve Žemlička u tyče neoblafnul Fraňka, pak Srdínkovu teč Nedvědovy polostřely chytil gólman do lapačky, ale poté, co domácí přestáli oslabení, se mohli konečně radovat. Zkombinovaná formace prvního a druhého útoku zamotala hlavu hostující obraně, Žemlička ještě nedal, ale Broš se s volným pukem nemazlil a poslal ho zblízka pod víko branky Becherovky – 1:0. Zvýšit mohl střelou zprava Žemlička. V 31. minutě poslal Broš pas přes půlku hřiště na Chabadu, ten tvrdý puk výborně zpracoval a z nájezdu se mu nepovedlo jen zakončení, které mu zmařil gólman Varů, stejně jako Brošovu dorážku. Vary hrály sympatický nebojácný hokej, osamocený Zíb vystrašil Břízu a Košťál pak promáchl osamocen před brankou. Pak se střelecky činili Hlinka a Žemlička, Franěk byl na místě. Hubené vedení nezvýšila ani přesilovka od 36. minuty, jediná střela šla z hole Jiruše do gólmana.

Do třetí části domácí asi nevstoupili s úmyslem udolat soupeře. Promarnili i minutu a půl trvající přesilovku pět na tři, Becherovka ji sehrála skvěle a se štěstím. V první šanci se ocitl až ve 47. minutě Hlinka, střela po ledě notně protáhla Fraňka. Na jeho kvalitní výkon hledal marně recept i Zelenka, který to zkoušel tvrdě skoro od modré. V 53. minutě už notně nervózní publikum sledovalo střelu hostí a neúspěšnou Pavlišovu dorážku. Sparťané se nemohli prosadit přes dobrou obranu, naopak hosté museli s přibývajícími minutami vystrčit růžky, ale proti Moskalově střele se dobře přesunul Bříza. Za chvíli mohl uklidnit halu Zelenka, ale v nájezdu ho obtěžovali dva zadáci hostí. Poslední tři minuty utkání se Sparta rozhodla odehrát na polovině soupeře. Vyšlo jí to, pouze v poslední půlminutě musel Bříza zasáhnout a hosté tak ještě zkusili hru bez brankáře. Šestice Západočechů se neprosadila Sparta tak vydřela cenné vítězství a podržela si vedení v tabulce.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Tři body jsme doslova vydřeli. Soupeř nás převyšoval pohybem a hlavně hodně a účinně bránil. Chyběl nám větší důraz, špatně jsme navíc sehráli početní výhodu dvou mužů v poli. Vítězství si tedy moc cením a rád bych vyzdvihl výkon gólmana Břízy, který mužstvo dokázal podržet.

Marek Sýkora, Karlovy Vary: Bez gólu nelze pomýšlet na bodový zisk. Byli jsme Spartě rovnocenným soupeřem. Prohrát 0:1 je smutné, ale vzhledem k síle soupeře povzbudivé.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek