34., úterý 16. 10. 2001
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Král, Novák, Tomík, Žemlička
Pardubice: Svoboda - Malinský, Mudroch, Novotný, Pácal, Sýkora, Vyhlídal - Blažek, Janecký, Kudrna, Lubina, Mikeska, Pospíšil, Procházka, Rolínek, Sýkora.
Branky a nahrávky: 16. Král (Novák) - 18. Sýkora M. (Mudroch), 55. Pospíšil (Procházka, Kudrna). Rozhodčí: Havlík - Guth, Bláha. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. Diváci: 4217.
HC Sparta Praha

Komentář

Po devíti dnech se Sparta představila na domácím ledě. V předehrávce 34. kola extraligy přivítala Pardubice, které tři týdny zpět uzmuly Pražanům jasné vítězství, když stáhly třígólový náskok domácích a v prodloužení vybojovali dva body. Do branky se Spartě vrátil brankář Bříza, před ním ale stále chyběli čtyři muži základní sestavy. Na úterní zápas přišlo do Paegas Areny přes 5000 diváků.

Obě mužstva nepředváděla v první třetině moc ofenzívy. Poté co se ve 3. minutě dostali hosté díky špatnému střídání Sparty do možnosti jít ve dvou na Břízu, dali si beci Sparty pozor a hra se tak posunula do středního pásma. V 7. minutě přesto domácí obrana zaváhala a kolmice přes půl hřiště našla na modré Petra Sýkoru. Jeho nájezd Bříza zlikvidoval, když se natáhl na brankové čáře. Chytil i Pospíšilovu střelu ze střední vzdálenosti. Pražané pak přečíslili Východočechy, ale jejich akci tři na jednoho překazil Svoboda. Z protiútoku, kdy se vepředu trestuhodně zapomněl Nedvěd, rezultoval jen další skvělý Břízův zákrok. V 16. minutě udeřilo na druhé straně. Obrana hostí nepokryla Krále, který projel před Svobodu a chladnokrevně po ledě otevřel skóre. Sparta ožila, šance měli Hlinka, Žemlička, Šrek. Pak ale přišly kiksy domácí obrany a hosté vyrovnali. Lubina v první šanci neuspěl, ale vybojoval puk, poslal na modrou Mudrochovi. Jeho bombu dorazil za bezmocného Břízu Michal Sýkora. Půl minuty před koncem mohl zmrazit Spartu jeho bratr Petr, ale Bříza vyrazil nad.

Do druhé části už šli domácí aktivněji. Ve 24. minutě se natlačil k pravé Svobodově tyči Žemlička, Tomíkovu přihrávku ale v gól neproměnil. Nato Král nedal do prázdné branky, když v cestě puku do branky stála noha jednoho z hostí. Stejně si vedl na druhé straně Procházka. Za minutu Kašpařík nadvakrát nepřekonal zblízka pardubického mága a Novák nastřelil tyč. Efekt nepřinesly ani dvě přesilovky Pražanů, mezi nimi měl naopak největší šanci Janecký, jehož bombu Bříza vytlačil mimo. Další souboj proti ostrostřelci Sýkorovi musel Bříza podstoupit ve 34. minutě, a přestože hostující útočník ujížděl sám, byl úspěšný. Po průniku Broše měl naservírovaný puk Král, ale trefil jen Svobodovu masku. Hosté hráli na hranici pravidel, sparťané často opouštěli ledovou plochu v nehokejové pozici. Na konci třetiny se dostal po chybě hostující obrany lacino k puku Hlinka, ale v sólu mu odskočil kotouč a z úhlu měl složitou střeleckou pozici.

Na začátku třetí části se Sparta ubránila oslabení a ve zbytku třetiny předvedla proti Perníkářům možná nejbojovnější výkon ročníku. V 45. minutě Tomík trochu ledabyle usměrňoval kotouč do brány. Za tři minuty byl první útok Sparty o poznání důraznější, ale Svoboda v brance doslova létal. Ve 49. minutě připravil další šanci hostí Lubina, ale Blažek mířil vedle. Přišly dvě domácí oslabení, ale Sparta důrazným napadáním nedovolila Východočechům jedinou šanci. V 52. minutě Chabada v závaru nepropašoval kotouč do branky a přišla odplata. Z ojedinělé akce, kdy dvojice Ptáček - Šrek nestačila na třetí útok hostí, skóroval k tyči osamocený Pospíšil – 1:2. Sparta se nevzdávala, další tlak si vytvořil Chabadův útok, v šancích se ocitli Broš a Král. 32 sekund před koncem fauloval před brankou Vyhlídal. Sparťané si vzali oddechový čas a odvolali gólmana. V čase 19:52 byl navíc vyloučen za zdržování brankář Svoboda, ale hosté už vítězství uhájili a potvrdili své vedení v tabulce.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: V první třetině jsme nebyli příliš důslední, ale naštěstí nás podržel gólman Bříza. Pak se už hra srovnala, vypracovali jsme si více šancí než soupeř, ale na to se v hokeji nehraje. Konec pro nás nebyl příliš šťastný.

Josef Paleček, Pardubice: Jsem strašně rád, že jsme dnes vyhráli. Po předchozí porážce na Slavii je vítězství pro hráče nesmírně důležité. Oba týmy vycházely ze zabezpečené obrany a hrálo se na brejky. Celkově jsme střetnutí zvládli velice dobře.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek