36., sobota 5. 1. 2002
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Holý, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Vítkovice: Trvaj - Chmelíř, Galvas, Jurečka, Philipp, Seman, Výtisk, Zápotočný, Škuta - Burger, Kaděra, Melenovský, Moravec, Padělek A., Padělek I., Pavelek, Selingr, Štraub.
Branky a nahrávky: 18. Broš (Kratěna) - 36. Burger (Jurečka). Rozhodčí: Husička (Cambal, Unzeitig). Vyloučení: 9:11. Využití: 0:0. Diváci: 3639.
HC Sparta Praha

Komentář

Bez tří obránců se musela obejít Sparta v zápase proti Vítkovicím a přesto v něm získala pozici lídra tabulky. Kromě dlouhodobého maroda Zábranského chyběli i Nedvěd a Jiruš. Televiznímu zápasu se sedmým celkem tabulky přihlíželo 3.639 diváků, a to poněkud zmrzlých. V zápase se střídali rychlé okamžiky, opatrná hra, bojovnost a nouze nebyla ani o tekoucí nervy a potyčky.

První šanci si vypracovali hosté Štraubem, ale první třetina patřila Spartě. Ve 3. minutě kontroval navrátilec Sivek z mezikruží, na druhé straně to zkoušel Seman, ale Bříza byl dobře postavený. Pražané pak převzali roli tvůrce hry, přestože v 11. minutě odstoupil otřesený Žemlička po faulu Philippa. V přesilovce spálil největší šanci smolař Bělohlav, když netrefil u tyče rychlý puk do prázdné branky. I v další početní výhodě vymysleli domácí pár nápaditých kombinací, z jedné z nich Broš ani nadvakrát tváří v tvář Trvajovi neskóroval. Gólu ve vítkovické brance se diváci dočkali až v další přesilovce. Koncem 18. minuty se v brankovišti prosadil Broš a Holešovičtí přes protesty hostí a potyčku střelce se Semanem vedli 1:0.

Po střídání ve druhé části defenitivně opustil led Žemlička, Pražané ale nepolevovali. Brankář Bříza přitom podržel tým i při přesném Melenovského golfu z 23. minuty. Pak Sparta ubránila 37 sekund dvojnásobné přesilovky, soupeři až na jednu střelu nic nedovolili. Hosté ale na čas vyrovnali hru a od 29. minuty narostl na ledě vzruch a nervozita. Nejdříve ještě Kašpařík háčkoval před Trvajem a když sám se svojí střelou neuspěl, nabídl puk Havelkovi, jenž ohrozil Trvaje polovysokou střelou z mezikruží. Pak byl vyloučen Melenovský a v brankovišti se tlačili neurvale k puku Chabada a Srdínko. Z ojedinělého úniku kontroval Kaděra. Přišla další početní výhoda sparťanů, v ní přichystal Broš puk před branku Kratěnovi, jeho střelu ale srazil gólman Vítkovic nad. Zlou krev vybudil na ledě Chabada, když klepnul do lapačky Trvaje a byl společně se mstitelem Výtiskem vyloučen. Hlavní dění se ale přesunulo před Břízu. Ten nejdříve zlikvidoval nájezd Kaděry a potom i šanci Moravce v chumlu před brankovištěm. V pokračujícím souboji dal pocítit svou tvrdost Burger Holému, ale ven šel pouze sparťan. Následně putoval na deset minut ven i protestující Zelenka. Sparta bojovala, ale hostům vyšla přesila dokonale. Burger po střele Jurečky dorazil – 1:1. Pak dvakrát Hlinka mohl vrátit Pražanům vedení, ale defenzíva hostí byla proti.

Po rušné druhé části byla ta třetí poznání opatrnější. Melenovský se ocitl nepokrytý před klecí, ale Bříza dobře složil betony při přesunu k druhé tyči. Ve 45. minutě zlikvidoval Trvaj se štěstím střely Hlinky a Bělohlava. Následovala dvě vyloučení hostů a Sparta mohla hrát přes minutu pět na tři. Jenže Zelenka, Chabada ani Hlinka podporovaní Ptáčkovými ránami od modré neprosoukali kotouč za čáru. V 51. minutě střílel jedovatě Broš, v oslabení Sparty si pohrával před Břízou osamocený Ivan Padělek, ale ani nadvakrát nedal. Šanci dostali Ostravané v 57. minutě přesilovkou, ale práci měl brankář Sparty až za dvě minuty, kdy se musel složit před Kaděrou, který jej nakonec nedokázal přehodit. Do prodloužení si domácí přinesli přesilovku, ale ani Zelenka ji nevyužil, karta se obrátila a tak mohli po úniku Broše rozhodnout o vítězství Vítkovic Moravec a Ivan Padělek. Nakonec se ale soupeři rozešli smírně a Sparta poskočila na první místo ligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný, Vítkovice: Byl to oboustranně kvalitní zápas s mnoha neproměněnými šancemi na obou stranách. V některých fázích zápasu mělo jedno z mužstev navrch, ale celkově to bylo vyrovnané utkání. Myslím, že remíza je spravedlivá.

Václav Sýkora, Sparta: Výkonem mužstva nejsem určitě zklamán, mrzí mě, že jsme získali jen bod. Hráči měli nasazení a byla na nich vidět vůle po vítězství. Škoda, že jsme v první a druhé třetině neproměnili množství šancí, ve třetí části za stavu 1:1 jsme už museli myslet na to, že může rozhodnout jediný gól. V závěru bylo navíc hodně vyloučených. Vyzvednout si zaslouží oba gólmani.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila