40., neděle 13. 1. 2002
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Mařík - Čierny, Jindra, Nedoma, Suchánek, Vaněček, Zubíček - Bartoš, Hlávka, Hřebejk, Kořínek, Michálek, Mrázek, Novotný, Rob, Sailer, Vondrka, Štrba.
Sparta: Bříza - Hamr, Holý, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Netík, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka.
Branky a nahrávky: 26. Michálek (Štrba), 30. Mrázek, 36. Sailer - 11. Novák (Jiruš), 17. Sivek (Šrek, Hamr), 27. Tomík (Sivek), 55. Hlinka (Nedvěd), 60. Hlinka (Nedvěd). Rozhodčí: Dvořák - Guth, Rittich. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:0. Diváci: 1652.
HC Sparta Praha

Komentář

Hlinkovy góly v závěru rozhodly zápas v Budějovicích Úspěšné tažení Sparty v roce 2002 pokračuje. Ani v pátém letošním zápase nenašla Sparta přemožitele. Její vítězství na rozestavěném zimáku v Českých Budějovicích zajistily dva Hlinkovy góly v samotném závěru duelu. Zisk tří bodů z vyrovnaného klání je o to cennější, že v minulém vzájemném utkání na jihu Čech podlehli Pražané 2:6. Budějovice tak na domácím ledě od 7. prosince nebodovali. Sparta měla znovu problémy s postavením obrany, protože kvůli druhému trestu do konce zápasu nemohl hrát Srdínko, který přibyl mezi absentéry k Zábranskému. Do útoku se ještě nevrátil Žemlička a dlouhodobě zraněný Tomajko. Mezi beky se tak znovu objevil Martin Holý a Žemličku nahradil ve druhé řadě Havelka. Oba týmy nasadily od počátku čtyři útočné formace.

Na začátku zápasu byl vyloučen Zelenka. Pražané se ubránili, a když potrestaný útočník hostí naskočil do hry, musel se Mařík vytáhnout proti jeho samostatnému nájezdu. Na druhé straně měl největší příležitost Mrázek. Z holí domácích se útočná aktivita mírně začala přelévat na stranu Sparty. Hosté předvedli několik akcí a z jedné nenápadné střely otevřeli skóre. Novák tři metry za modrou nevěděl co s pukem tak přes klubko hráčů vystřelil a Maříkovi propadl kotouč do sítě. Vedení z 11. minuty rozšířil za šest minut Sivek, jenž z levého kruhu vystřelil a budějovický gólman znovu střelu neviděl včas – 0:2.

V 26. minutě se dostal do blízkosti branky domácí Michálek a tentokrát gólman Pražanů na jeho šikovný pokus nestačil. Neuplynula ani minuta a sparťané opět odskočili na dva góly. Sivek s Tomíkem předvedli efektní akci na jejímž konci byl Tomíkův bekhend do odkryté branky bezmocného domácího brankáře. Jenže Jihočeši se nevzdávali a na dostřel se dostali opět za tři minuty, když exbudějovický Bělohlav předvedl fatální minelu. Jeho rozehrávka putovala přímo na hokejku forčekujícího Mrázka, jenž si najel před Břízu a blafákem snížil. Budějovičtí hokejisté se tlačili před branku a ve 36. minutě se jim to vyplatilo, když Sailer z těsné blízkosti vyrovnal.

Rušná třetí třetina přinášela hodně šancí. Oba brankáři přitom přes snahu obou mužstev drželi nerozhodný stav. Sparta dvakrát zamkla soupeře v přesilovkách, ale ani jednu početní výhodu nedokázala gólově zúročit. Největší příležitost ke skórování se ale udála před Břízou, ale Suchánek, který se ukázal Michálkovi na přihrávku, bekhendovou střelou neuspěl. Posledních šest minut tak nakonec patřilo Spartě. V 55. minutě skoro od modré trefil přes obránce horní růžek branky Hlinka a stejný hráč zpečetil výhru Pražanů v power play domácích v poslední minutě. Sparta vítězstvím v Budějovicích potvrdila svoji letošní neporazitelnost a čtyřbodový náskok v extraligové tabulce.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Na začátku jsme měli lepší pohyb a herní převahu jsme vyjádřili dvěma góly. Ve druhé třetině jsme chybovali v rozehrávce a nebyli důslední v obranném pásmu. Třikrát jsme inkasovali po chybách. Soupeř zvýšil úsilí, až do závěru bylo utkání vyrovnané. Rozhodli jsme šťastnou střelou z úhlu.

Jaroslav Jágr, České Budějovice: V poslední době se nám nedaří, hrajeme dost křečovitě. Nemáme tým, který soupeře přehraje kombinačně, musí všechno vydřít. Dnes jsme po velké dřině inkasovali laciný čtvrtý gól. Takové situace nás zaráží do země.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek