50., pátek 1. 3. 2002
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Bříza (41. Přikryl) - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Třinec: Vojtek (29. Lakosil) - Gureň, Gřegořek, Houdek, Jančařík, Nosek, Procházka, Slavík - Frosch, Hašek, Janků, Jánoš, Král, Marek, Skořepa, Staněk, Vlček, Zadina.
Branky a nahrávky: 8. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 10. Zelenka (Hlinka), 16. Hanzlík (Ptáček), 22. Ptáček (Hlinka, Žemlička), 32. Kašpařík (Novák), 36. Hlinka (Žemlička, Kratěna), 42. Šrek (Žemlička, Hlinka), 45. Srdínko (Nedvěd, Kratěna), 49. Chabada (Kratěna, Broš) - 53. Král (Procházka). Rozhodčí: Souček - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. Diváci: 3922.
HC Sparta Praha

Komentář

K poslednímu domácímu zápasu nastoupila Sparta znovu bez Tomajka, který po úterním zápase ve Vítkovicích nepotvrdil svůj návrat na extraligová kluziště. Nehráli ani Zábranský a Hamr, naopak k dispozici už byli Srdínko a Novák. Hosté byli téměř kompletní, ale od prvních minut se zdálo, jakoby byli všichni zranění nebo nemocní a ještě navíc zapomněli doma brankáře. Nezachytal ani jeden.

Na začátku utkání převzal Róbert Tomík Zlatou helmu a pak poloprázdná hala sledovala, jak si Sparta budovala náskok, proti soupeři, který ještě mohl bojovat o první čtyřku. V úvodních minutách vyzněly naprázdno akce prvního útoku Sparty a tak v 8. minutě udeřila formace druhá. Hlinka se Žemličkou si vyměnili v rohu kotouč, kapitán Sparty našel mezi kruhy volného Zelenku, a ten z voleje trefil přesně k tyči – 1:0. Pak hráli domácí první přesilovku a po ní lovil Vojtek puk ze sítě podruhé. Hlinka uvolnil na pravém křídle opět Zelenku, který se švihem nemýlil. Hosté zahrozili průnikem Haška, který hravě zlikvidoval Bříza. V 15. minutě zkoušel v tísni zvýšit Hlinka, ale gól padl o minutu později. Při hře čtyři na čtyři Hanzlík pokusem od modré nachytal na Vojtka hruškách a Sparta vedla 3:0. V posledních minutách první třetiny útočil aktivní Zelenka na hattrick, ale brankář byl proti. Spartu zase na druhé straně zachránila tyč, když největší šanci hostí připravil Janků pro Zadinu.

Už po necelých dvou minutách druhé části vedla Sparta o čtyři góly. Ptáček vystřelil od modré a polovysokou střelou zvýšil. Při sparťanské přesilovce unikl ze sevření v pásmu hostující Zadina, ale Bříza jeho jízdu zakončil přesným rozklekem. Ve 25. minutě dal kuriózní gól Nedvěd, když potrestal střelou ze středního pásma vyjetí Vojtka z branky, ale kvůli ofsajdové pozici gól neplatil. Stále neúspěšně dobýval svatyni první útok, nedali Chabada ani Kratěna. Vyšlo to naopak klasiciky Kašpaříkovi, když si najel do brankoviště a propasíroval puk za čáru – 5:0. Sparťané pak nevyužili minutovou dvojnásobnou přesilovku, ale v pokračujicí klasické výhodě dorazil zblízka Hlinka. Vyhnal tak Vojtka z branky. Kvůli Brošově osobnímu trestu se postavil do první formace Kašpařík a ve 37. minutě stál na konci pohledné kombinace, kterou zastavil náhradník Lakosil. Za minutu prováhal pozici před brankou Hlinka a zamotal puk pod nohama spoluhráčů. V závěru třetiny se osmělili hosté, Gureň a Hašek zaměstnali Břízu.

Toho nahradil po čtyřiceti minutách Přikryl. Ve druhé minutě třetího dějství Šrek z voleje mezi kruhy trefil přesně do vinglu třinecké klece a Holešovičtí vedli už 7:0. Na Oceláře zralé na ručník se valily další laviny. Poté, co nevyužili hosté přesilovku, dostali osmý gól po lehkém nahození Srdínka od modré. Devítku si nechali sparťané do přesilovky ve 49. minutě. Čtyři tisíce diváků volali po desítce, ale gólu se dočkali Třinečtí, když v početní výhodě poprvé rozebrali kombinací Spartu a zakončovali do prázdné branky. Proti dalším výpadům hostí se už Přikryl důsledně postavil, ale ani Pražané nemohli dosáhnout kýžené desítky. Nedal Hanzlík a gól nepadl ani ve dvou přesilovkách. Sparta se rozloučila s domácím publikem před startem play off výhrou 9:1.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Měli jsme po celou dobu dobrý pohyb a výborně jsme kombinovali. Převahu jsme dokázali využít i brankově, dařilo se v přesilovkách, takže můžeme být spokojeni.

Antonín Stavjaňa, Třinec: Jak to okomentovat...? Absolutně jsme to nezvládli. Dovolili jsme domácím odehrát exhibici. Propadli jsme totálně v nasazení, svěřenci odpadávali s narůstajícím gólovým mankem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli