11., neděle 10. 10. 1999
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora, Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Martinec P., Novák, Slanec, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Kladno: Bílek - Dlouhý, Kruliš, Kříž, Mádl, Platil, Pozník, Skuhrovec - Burger, Eichenmann, Gardoň, Holšán, Horna, Kameš, Kaňka, Kupka, Svoboda.
Branky a nahrávky: 38. Chabada (Zelenka, Šrek), 41. Zelenka (Žemlička) - 18. Burger (Kruliš), 40. Gardoň (Burger, Kupka), 48. Burger, 60. Kříž (Bílek, Dlouhý). Rozhodčí: Kolísek - Hejduk, Jonáš. Vyloučení: 4:8, navíc Kruliš (KLA) 5 min. + DKU. Diváci: 4644.
HC Sparta Praha

Komentář

Utkání, které mělo jasného favorita začali důrazněji hosté z Kladna. Spartě se nelehko přecházelo do útoku a byl to právě její soupeř, který zpočátku hrozil šancemi. V šesté minutě Jiří Kameš vypálil z kruhu na Břízu. Ten byl při zákroku atakován Hornou a z následné potyčky vyfasoval Chabada i kladenský útočník dvě minuty. Kruliš ohrozil Břízu v sedmé minutě a další nervové chvíle připravil divákům Kupka, když chytře usměrňoval Krulišovu střelu na Břízovu bránu. Z protiútoku mohl skórovat Martinec, ale minul. Díky následné přesilovce se Sparta dostala do tempa, Broš ani Výborný však početní převahu nevyužili. Naopak v 18. minutě předvedl ukázkový průnik zralý do soutěže o zlatou přilbu Burger. V jeho závěru doslova "poslal Břízu na párek" a pohodlně posunul kotouč do branky - 0:1. Domácí se potom pochopitelně snažili vyrovnat, ale famózní Bílek je přiváděl k šílenství.

Hosté znovu prokázali své kvality v přesilovce od 24. minuty. Bříza musel krýt šance Svobody a Holšána. I Sparta však prahla po vyrovnání. Mužstvo začalo šlapat, ale i Martincův věhlasný útok měl problémy s kladenskou tvrdostí na hranici pravidel. Obětí Kladenských v tomto utkání se stal Václav Novák. Ve 35. minutě dostal od Mádla zásah hokejkou do obličeje, ale to hlavní mělo teprve přijít.

Hosté znovu přecházeli z neplodného tlaku Sparty do protiútoků, akci tři na jednoho však hloupě promarnili. Sparta se dostala do hry díky potrestaným kladenským faulům. Chvíli to trvalo, nakonec ale přece využili Pražané Chabadou přesilovku pět na tři. To však nebylo z této třetiny vše. Burger v poslední minutě poslal puk před Břízu a tam jej ukázkově přesměroval Gardoň do víka sparťanské brány - 1:2.

V úvodu třetí třetiny vyhrál Žemlička buly a Zelenka rychlou střelou protrhl svojí i sparťanskou střeleckou smůlu. V 55. minutě se naplnil Novákův osud. Kruliš jej brutálně píchnul hokejkou do břicha. Novák putoval do nemocnice a Kruliš do kabiny. Následující pětiminutová přesilovka Sparty byla narušena vyloučením Chabady a přes sparťanské šance gól nepřinesla. Znovu tedy úřadoval Burger. Byl u předchozích gólů hostů a sám při přečíslení chybující Sparty skóroval po ledě na 2:3. Domácí marně dotírali na Bílka. Neuspěl proti němu od modré Nedvěd a Ptáčkův gól nebyl uznán. V závěru byli paradoxně nebezpečnější hráči Velvany, Bříza však jako poslední instance držel Spartu ve hře. V poslední minutě došlo na power-play domácích. Hosté několikrát trestuhodně minuli opuštěnou klec, ale nakonec sekundu před koncem přece jen pečetili výsledek na pro Spartu už obligátních 2:4.

Chytrá a bojovná hra Kladna vystačila na ambiciózní Spartu. Tentokrát dokonce na jejím ledě! Z haly odcházela spokojeně pouze skupinka několika desítek fandů z Kladna.

Ohlasy trenérů

Otakar Vejvoda, Kladno: Možná to zní paradoxně, ale na Spartu jsme si dnes věřili. Je tu dobrá hokejová atmosféra, i když tu není úplně plno. Hráči odčinili ztracené zápasy v minulých kolech. Kruliše za faul asi nemine pokuta.

František Výborný, Sparta: Kladno nás zvláště v úvodu předčilo v osobních soubojích a v pohybu. Postupně se to zlepšilo, ale chybělo nám štěstí při proměňování šancí a Kladno nás ubrejkovalo. Hráči si přesto zaslouží za odvedený výkon absolutorium, dělali co mohli.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek