12., pátek 15. 10. 1999
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Blažek - Hejda, Kolařík, Krajíček, Novák, Slavík, Škuta - Doležal, Geffert, Hrbek, Kucharčík, Machulda, Matějovský, Růžička, Sochor, Sup.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora, Šrek - Chabada, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák V., Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 41. Růžička (Doležal, Machulda), 43. Růžička (Machulda, Novák J.), 60. Růžička (Slavík) - 32. Ptáček (Žemlička, Zelenka). Rozhodčí: Rejthar - Fedoročko, Fiala. Vyloučení: 4:3. Diváci: 4259.
HC Sparta Praha

Komentář

Pražské derby zařídilo poprvé v této sezóně dobrou návštěvu na zimním stadiónu v Edenu. Obě mužstva však předváděla hokej, který si naplněná hala asi nezasloužila. Duel pražských rivalů nesplnil očekávání derby, které bylo navíc umocněné nedávnými trenérskými výměnami u obou mužstev a také příchodem exsparťana Gefferta do Slavie.

Sparta začala aktivněji, využívala chyb domácích a častěji testovala vršovického gólmana. V úvodní minutě si vytvořil tlak Žemličkův útok, později spalovali šance Nedvěd, Výborný a Novák. Hosté se snažili Blažka překonat zvláště po ledě, ale tato jindy osvědčená taktika se nevyplácela. První slávistickou gólovou šanci měl v 9. minutě Sup, ale z ideální pozice netrefil branku.

Sparta byla mnohem aktivnější, přesilovku sehrála na rozdíl od hostů prakticky celou v útočném pásmu, ale Blažek likvidoval i vyložené šance Martincova útoku, včetně největší Hlinkovy. V 15. minutě dvakrát zle zahrozil Ružička, v 18. minutě pak Sparta dokazovala svoji převahu při šancích Zelenky (ten nedotáhl blafák) a Nováka, jehož střelu nad ledem pokryl bravurně Blažek.

Na začátku druhé třetiny se marně prosazoval Geffert po akci Růžičky, na druhé Straně neuspěl Novák při střele v pádu. Sparta měla stále očividnou převahu, ale nedařili se jí přímočaré akce a nejhorší byla koncovka. Na ni doplatil při svém průniku i Chabada. Ve 30. minutě jeli Sparťané dva na jednoho, ale Novák se ke střele vůbec nedostal a následný vtipný pokus Nedvěda o objetí Blažkovi branky skončil neúspěšně. Ve 32. minutě hosté konečně převahu zúročili. Vedoucí gól vstřelil z mezikruží Ptáček. V 15. minutě mohla Sparta utéct na dva góly, Novákův nájezd ale zneškodnil složenými betony Blažek. Na konci třetiny převzali aktivitu domácí. V přesilovce roztočili kolotoč, Břízu ohrožovali Geffert, Hrbek a další hráči. Sparťanský gólman však odolal jim i následným atakům agilního Matějovského.

Vstup do třetí části vyšel hostům. Po 19 sekundách dal Doležal do tandemu Růžičkovi a ten ukázkovou střelou vymetl Břízovu šibenici - 1:1. Sparta hnána diváckou převahou chtěla vrátit vedení na svoji stranu a zahrála nejlepší chvíle zápasu. Martincův útok však žádnou s vyložených šancí nevyužil a přišel trest. Machulda našel v momentě sílícího tlaku Sparty ve středním pásmu osamoceného Růžičku a pro něj nebylo velkým problémem završit své sólo střelou mezi Břízovy betony.

Hosté začali kupit chyby a Slavia výrazně přidala na agresivitě a bojovnosti. Vladimír Růžička byl znovu tváří v tvář Břízovi, tentokrát však vyšel ze souboje vítězně sparťanský gólman. Následná dorážka Machuldy pak minula prázdnou branku. Sparta přežila oslabení z 51. minuty a chystala se na závěrečný tlak. Slávisté však dokonale bránili modrou čáru, a jestliže v první třetině to byli právě oni, kteří se dopouštěli nepřesností, nyní ji v této činnosti dokonale nahradila Sparta. Ruce nad hlavou měl sparťanský kotel po střele Zelenky čtyři minuty před koncem, ale videozáznam byl k Holešovickým nemilosrdný. Následující minuty se nesly ve znamení snahy o překonání domácí hradby, ale nepomáhali jednoduchá nahození ani složité kombinace. Sparta se pak dostala i k power-play, ale všechny střelecké pokusy rušil famózní Ladislav Blažek. Gólu tak dosáhl bránící soupeř. Osamocený Růžička potřetí a definitivně rozveselil gólem do prázdné klece slávistické publikum a dovršil tak překvapivé rozšíření dosavadní skromné sbírky bodů Slavie z domácích zápasů.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Obě mužstva byla před zápasem v podobné psychické situaci. Hrál se kvalitní, rychlý a úporný hokej. Ve druhé třetině jsme mohli odskočit na dva góly, zápas jsme si pak prohráli vlastními chybami a špatnou koncentrací.

Josef Beránek, Slavia: První polovinu zápasu jsme byli nervózní, pak mužstvo vyrostlo a dalo do hry srdce. Musím hráče pochválit za bojovnost, na střídačce byla výborná atmosféra. K výkonu Růžičky se nedá nic dodat, je to nenapodobitelný hráč se skvělou střelou švihem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek