23., úterý 16. 11. 1999
Sparta - Karlovy Vary SPA - KVA
Sparta: Bříza - Benýšek, Dobroň, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora - Broš, Eiselt, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Karlovy Vary: Pejchar - Divišek, Kowalczyk, Macek, Pavlas, Polák, Prošek, Richter, Snopek - Barus, Filip, Hruška, Janků, Kalla, Košťál, Kverka, Metlička, Pavelek, Podlaha, Procházka, Rousek.
Branky a nahrávky: 6. Kratěna (Nedvěd, Eiselt), 27. Eiselt (Nedvěd, Kratěna), 30. Benýšek (Nedvěd, Eiselt), 37. Nedvěd (Žemlička, Hlinka) - 31. Kverka (Pavlas). Rozhodčí: Husička - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Diváci: 3585.
HC Sparta Praha

Komentář

Pouze tři a půl tisíce diváků přišlo na úterní předehrávku 23. kola mezi Spartou a Becherovkou. Domácím se do sestavy vrátil Zelenka, za hosty nastoupili poprvé Pavelek a Kowalczyk.

První třetina moc hokejové podívané ani vzrušujících okamžiků nepřinesla. Spartě však stačila k tomu, aby potvrzovala roli favorita utkání. Už v šesté minutě našel Nedvěd před bránou Kratěnu, a ten pohotovou střelou otevřel skóre - 1:0. Hosté Břízu vážně neohrožovali, do těsné blízkosti se nedostali, jejich více či méně nebezpečné střely ze střední či spíše větší vzdálenosti provázeli většinu zápasu.

Ve 14. minutě stál sám před Pejcharem Vůjtek, ale přehodit puk do branky nedokázal. V 16. minutě neuznal rozhodčí Husička Hlinkův gól pro postavení hráče v brankovišti. Na konci třetiny byl Zelenka faulován při samostatném nájezdu, bylo nařízeno trestné střílení, na které byl vybrán Nedvěd, hráč s pověstí muže bez nervů. Jaroslav provedl s přehledem blafák, ale puk skončil na tyčce.

Další tlak si Pražané vytvořili v přesilovce od 25. minuty. Z výhodných pozic ale neskóroval Žemlička, Hlinka ani Ptáček. Úspěch přišel až po Nedvědově střele od modré a hbité dorážce Eiselta - 2:0. Klid do sparťanských řad přineslo Benýškovo nahození od mantinelu o tři minuty později. Puk prošel i přes Pejchara až do branky. Karlovarští těžili ze občasné sparťanské nedůslednosti v obraně, Bříza se nejednou rozčiloval nad hrou obránců. Ve 31. minutě kapituloval, prázdnou branku trefil exsparťan Kverka. Na konci 45. minuty byli vyloučeni současně dva hráči Becherovky, po odečtení předchozího trestu Benýška byla před Spartou minuta a čtyřicet sekund přesilovky pět na tři. Mozek Sparty v tomto utkání, Nedvěd, si narazil puk se Žemličkou a skóroval do levého rohu branky - 4:1.

Třetí třetina byla ve znamení sparťanké údržby a občasných protiútoků na obou stranách. Hosté nemohli v pohodě chytajícího Břízu dálkovými střelami ohrozit, Vůjtek a Ptáček, kteří se dostali ke slibným šancím, neuspěli proti Pejcharovi. Ve volném závěru si dostatečně zachytali i oba gólmani.

Sparta splnila povinnost a s přehledem přehrála Karlovy Vary. Pokud chce pomýšlet na pokračování série zápasů bez porážky, musí v pátek uspět na ledě mnohem silnějšího soupeře, mistrovského Vsetína. Právě Slovnaft dnes odsunula Sparta na čtvrté místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha, Becherovka: Mužstvo nesplnilo to, co jsme si před zápasem řekli.. Chtěli jsme hrát více do těla, opustili jsme střední pásmo, Sparta dobře kombinovala. Později bylo jasné, že prohrajeme, jen jsme nechtěli prohrát moc. Za plného stavu hráčů na ledě jsme hráli 1:1. Myslím, že naše mužstvo má na play-off, musíme však více proměňovat šance a ztratit respekt za soupeřů.

František Výborný, Sparta: Čekali jsme od Varů důslednou hru ve středním pásmu. To se dařilo jen Kverkově útoku, který vybojoval spoustu puků. Relativně jsme měli zápas v moci, ale podle posledního vzájemného zápasu víme, že proti Varům musíme hrát až do konce. Také proto jsme nechali hrát jen tři pětky a gól už jsme nedostali. Jsem rád, že jsme po reprezentační přestávce hráli dobře. Nedvěd hrál dnes výborně, oprávněně šel na trestné střílení.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek