29., úterý 21. 12. 1999
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Svoboda - Jančařík, Malinský, Mudroch, Novotný, Pácal, Píša - Blažek, Koudelka, Kudrna, Lubina, Martinec T., Matějovský, Procházka, Sýkora P., Tvrdík.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Rebojl, Sýkora - Broš, Eiselt, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Roubík, Vůjtek, Výborný, Žemlička.
Branky a nahrávky: 3. Blažek (Lubina), 33. Procházka (Tvrdík), 43. Blažek (Lubina, Malinský) - 6. Kučera (Sýkora M., Výborný), 28. Nedvěd (Kratěna, Broš), 37. Nedvěd (Výborný, Martinec P.), 45. Výborný (Kučera, Sýkora M.). Rozhodčí: Vokurka - Pospíšil, Chytil. Vyloučení: 6:7. Diváci: 6835.
HC Sparta Praha

Komentář

Bez množství zraněných hráčů a se třemi unavenými reprezentanty z Moskvy přijela na východ Čech obhajovat Sparta dobré výsledky z posledních extraligových utkání.

Zápas nezačal nijak opatrně. Domácí šli do vedení už ve třetí minutě, kdy Blažek nachytal střelou z úhlu nepřipraveného Břízu. Zvýšit mohl za chvíli exslávista Matějovský, ale ani nadvakrát sparťanského gólmana nepřekonal. Při sparťanském protiútoku domácí faulovali Sýkoru a v ponechané výhodě pohotovou střelou vyrovnal Kučera. Hosté získali herní převahu, šance Eiselta a Vůjtka ale skončili na Svobodovi. Do konce třetiny pak hra upadla do podprůměru.

Ve 26. minutě ohrozil Břízu Pácal, o minutu později pak ve vlastním oslabení Kudrna. Přesilovku Sparta však ještě dokázala využít. Ve 28. minutě Nedvěd vypálil od modré a tečovaný puk skončil ve Svobodově síti - 1:2. Domácí za pět minut srovnali, Procházka vystřelil z levého křídla a Bříza se musel podruhé červenat. Hosté byli aktivnější. Vůjtek neproměnil sólový nájezd, puk nepropasírovali ani Vůjtek a s chutí hrající Výborný. Pojišťováci kapitulovali až v oslabení tři na pět, šťastný Nedvěd znovu propálil od modré Svobodu.

Na začátku poslední třetiny využil slabou chvilku Břízy opět Blažek a potřetí byl stav nerozhodný. Sparta však přidala, k puku mezi kruhy se dostal Výborný a excelentní střelou k tyči rozhodl zápas. Pardubičtí poté Pražany zatlačili, hráli tři přesilovky, ale dobrá obranná hra v čele s Břízou už nepovolila. 90s před koncem se domácí rozhodli k power-play, napínavý závěr však žádnou šanci před brankou Sparty nepřinesl, a tak se mohli sparťanští hráči s radostí pozdravit se skupinou svých příznivců, která se mezi téměř sedmi tisíci diváky neztratila.

Pražská Sparta vyhrála páté extraligové utkání v řadě a jen díky horšímu skóre okupuje druhou příčku za vedoucí Plzní.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Jsme spokojeni, byli jsme šťastnějším mužstvem. Utkání mělo přes reprezentační přestávku náboj a nasazení, padaly však lehké góly. V úvodu byla na některých hráčích vidět nerozehranost, ti kteří se vrátili z Moskvy naopak působili svěžím dojmem. Od druhé třetiny jsme se rozehráli. V závěru bylo důležité, že jsme dobře odehráli oslabení.

Josef Paleček, Pardubice: S favoritem soutěže jsme sehráli dobré utkání, jeden bod bychom si zasloužili. Diváci museli být i přes prohru spokojeni. Reprezentant Píša byl dnes vidět, únava na něm nebyla znát.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek