48., neděle 27. 2. 2000
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: Rybár - Havíř, Heš, Jakeš, Klobouček, Kumstát, Soudek - Bělohlávek, Fink, Freibauer, Haman, Kaňkovský, Kastner, Pazourek, Plášek, Procházka, Pucher, Uram, Vorel.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Výborný, Zelenka.
Branky a nahrávky: 52. Pazourek (Fink, Procházka), 59. Fink (Procházka, Pazourek) - 38. Zelenka (Martinec, Chabada), 52. Novák (Zelenka, Hlinka). Rozhodčí: Bolina - Čížek, Padevět. Vyloučení: 3:3. Diváci: 6500.
HC Sparta Praha

Komentář

Jako den a noc se dá popsat rozdíl mezi výkonem sparťanského mužstva v pátečním utkání se Vsetínem a v nedělním zápase ve Znojmě. Pražanům chyběly opět opory Vůjtek a Žemlička.

Ve vyprodaném znojemském kotli vlétla do první šance Sparta, Kratěna trefil z křídla Rybárovo rameno. V následujících minutách byli hosté zatlačeni do defenzívy. Ve čtvrté minutě zahrozil z mezikruží Haman a Freibauer trefil tyčku. Pak minul v dobré pozici Hradecký. Znojemský tlak nyní Sparta přestávala hlavně díky Břízovi, od kterého se každou chvíli odrážely pohotové střely domácích. Hegemonii Orlů narušil v sedmé minutě Hlinka, který dorážel před hbitým Rybárem. Domácí aktivita pokračovala náporem ve 13. minutě, ale byla znovu neúspěšná v zakončení. Hned nato oplatili závarem Holešovičtí, konkrétně celý Brošův útok. Konec třetiny patřil hostům, ale gólostroj z minulého zápasu na jihu Moravy nezopakovali.

22. minuta přinesla vzruch na obou stranách. Brankáři se vytáhli na jedné straně proti Finkovi a Pucherovi, na druhé proti Zelenkovi. Sparta pak přežila neškodnou přesilovku Znojma a potrestaný Sýkora mohl po návratu ze sóla skórovat. V cestě stály složené betony domácího brankáře. Novák ve 31. minutě mířil šikovně po zemi k tyči, ale jinak se proti umdlévající Spartě začali poněkud těžkopádněji prosazovat domácí. Útok Plášek, Pucher, Uram byl většinou jediný, který tvořil v útočném pásmu a z vypracovaných šancí ohrožoval Břízu. Gól ale padl na druhé straně. Martinec našel před branou Zelenku a ten trefil neomylně.

V poslední části se ještě více projevovala sparťanská nepřímočarost a množilo se spekulování s pukem namísto rychlého zakončení. Přesto se do šancí dostali Kratěna a Zelenka. Nesouvislý tlak Orlů resultoval v šance, se kterými si Bříza dokázal poradit, i když při střele Havíře se musel zapotit. Z mnoha nepřehledných situací před brankou se nakonec přece jedna ujala. Bříza nezaregistroval dloubák Pazourka a bylo vyrovnáno. To se psala 52. minuta a na led skočila aktivní Hlinkova formace. Po výjimečné krásné souhře, kdy Zelenka uvolnil přihrávkou napříč hřištěm Nováka, bylo opět o gól pro Spartu. V 58. minutě nezakončil nešťastný Fink do zívající branky, ale po několika chabých pokusech Znojmo přece srovnalo. V čase 58.14 nepokryla sparťanská obrana soupeře před brankou a Patrik Fink střelou pod víko definitivně vyrovnal.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Úvod utkání patřil domácím, kteří prvních deset minut hráli velice aktivně a celá první třetina se hrála ve vysokém tempu. V utkání jsme dvakrát vedli a dvakrát jsme neudrželi náskok. Domácí hráli aktivně a za tu bojovnost a nasazení si ten bod zasloužili. Nemyslím si, že bychom utkání podcenili. Soupeř nás však nepustil k aktivnějšímu výkonu. V několika posledních zápasech máme k dispozici pouze deset útočníků.

Pavel Pazourek, Znojmo: Bylo to velice zdařilé utkání ve výborné atmosféře. Byli jsme útočnější než Sparta a měli jsme víc šancí. Gólman Bříza odchytal velmi dobrý zápas a nebýt jeho, mohli jsme možná sáhnout i po vítězství, i když je pravda, že jsme dvakrát dotahovali. Po šňůře nevydařených výsledků se mužstvo zase nastartovalo a dalo dohromady. Výborně zachytal brankář Rybár. Pokud budeme hrát jako dnes, je šance na postup do play-off reálná.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek