SF2, čtvrtek 30. 3. 2000
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Martinec, Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Orct - Černošek, Gýna, Mrázek, Nikolov, Pilař, Štrbák - Alinč, Balász, Branda, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Piroš, Reichel, Rosol, Trávníček.
Branky a nahrávky: 17. Výborný (Kučera, Martinec), 31. Chabada (Kučera, Výborný), 60. Martinec - 28. Branda (Alinč, Balázs). Rozhodčí: Bolina - Unzeitig, Cambal. Vyloučení: 6:5. Diváci: 11472.
HC Sparta Praha

Komentář

Tvrdší hra byla oproti prvnímu zápasu jedinou viditelnou změnou na obou stranách. Pražané, jakoby tušili, že se Chemici budou snažit hrát důslednější defenzívu, dohrávali na oplátku soupeře u mantinelů a hlavně zpočátku se snažili nenechat jim ani kousek prostoru.

Už první šance Sparty přinesla gól v síti hostí. Zelenka se ze své dorážky však radoval předčasně a musel za katr kvůli předtím odpískanému sekání. Reichlův pokus v početní výhodě zastavil Bříza a připsal si tak první ostrý zákrok. Ještě ve čtvrté minutě Broš zblízka minul, ale pak se útoky vytratily. Litvínov hrál těsnou obranu, z domácích šel tvrdostí příkladem Sýkora a vyloučených bylo na obou stranách víc než dost. V 15. minutě zahrozil zblízka střelou nahoru Hlinka, za minutu po Reichlově "asistenci" nedal nájezd Vůjtek. Přišla však střela Kučery, Orct puk neudržel a Výborný dorážel do prázdné branky - 1:0. Holešovičtí se zapotili při oslabení, ale zámek Chemopetrolu byl bez střel.

Ve druhé třetině znovu zkoušel střílet Hlinka, ale po ledě minul. Chemici zatopili Spartě v přesilovce od konce 22. minuty. Po Reichlově přihrávce střílel Piroš, jeho ránu Bříza vyrazil před odkrytou svatyni, nikdo z hostí ale včas nedoklepnul. Až na tuto horkou chvilku si vedla sparťanská defenzíva skvěle a zároveň táhla domácí i dopředu. V jednom z brejků si musel Černošek pomoci proti osamocenému Výbornému faulem, přesilovkové ostřelování Orctovy branky ke gólu nevedlo. Zahřmělo ve 28. minutě na druhé straně, kde pohotově pár metrů za modrou vypálil tvrdě od mantinelu Branda a Břízova lapačka poprvé máchla vzduchem naprázdno - 1:1. Obrátit utkání mohl Rosol, ale tváří v tvář brankáři neuspěl. Hosté se z nerozhodného stavu těšili jen tři minuty. Drzou kličku v pásmu předvedl Chabada, v pravou chvíli vystřelil a vymetl pavučinky i v druhé brance - 2:1. Gól padl v momentech, které mohla Sparta považovat zatím za nejproblematičtější v sérii. Litvínovský třísethlavý kotel musel zklidnit své nadšení, v domácím publiku zavládla spokojenost. Začal se hrát útočnější hokej, brankáři se pěkně hýbali. Jejich zásahy ve třetině narostly na 14:12 pro Spartu. Ve 37. minutě se natlačil Litvínov do šance po akci Piroše, Bříza jistil.

Do posledního dějství naskočil Trávníček za nevýrazného Alinče. V šanci se ocitl Branda, tečovaná střela Štrbáka lízala brankovou konstrukci. Na dlouhé minuty však převládla hra ve středním pásmu. Sparta usilovně bránila jednogólové vedení, hosté ještě hru neotevírali. Občasné brejky brankáře neohrozily, a tak se utkání prokousalo až do času 14.09, kdy byl vyloučen Sparťan Sýkora. Hosté poslali na led přesilovkovou formaci s Reichlem, Rosolem a Pirošem, ale v gradující atmosféře na ledě i v hledišti svůj zámek gólově nezužitkovali. V 19. minutě snadno utekl riskujícím Chemikům Martinec a nepovedenou střelou řádně zamotal Orcta. Střelu Brandy na opačné straně zajistil Bříza v lapačce. Po oddechovém času poslali Severočeši na led šest hráčů, puk se ve středním pásmu dostal k Martincovi, ten neotálel a střelou do prázdné branky uzavřel skóre na 3:1.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila