13., pátek 13. 10. 2000
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Svoboda - Divíšek, Jančařík, Malinský, Novotný, Pácal, Píša - Blažek, Filip, Janecký, Kudrna, Lubina, Mikeska, Procházka, Sýkora, Tvrdík.
Sparta: Bříza - Holý, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 29. Mikeska (Janecký), 56. Blažek (Lubina) - 14. Vůjtek (Martinec). Rozhodčí: Souček - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 8:9. Diváci: 9000.
HC Sparta Praha

Komentář

Vyprodaný kotel pardubického zimáku přivítal na komorní prostředí navyklé hokejisty Sparty. Domácí se s hvězdou Janeckým v sestavě nechali hnát dopředu a nešetřili důrazem. Pražané nastoupili znovu s alternujícími Zelenkou a Sivkem ve druhé řadě.

Domácí několikrát otestovali sparťanskou defenzívu, ani do prázdné brány při Břízově zaváhání u mantinelu však neskórovali. Pak Mikeska těsně minul a přišel trest. Ve 14. minutě poslal Vůjtek přesnou ránu k levé tyči a Sparta vedla. Aktivita domácích rázem polevila, na hokejky Pražanů přišel klid a dostavily se i další šance. Hlinka ani Chabada je neproměnili.

Ve 25. minutě pálil domácí Kudrna mimo, stejně jako na druhé straně příklepem Šrek. V přesilovce Východočechů kryl Bříza rozklekem střelu Janeckého. Hned nato Mikeska objel branku a nikým neatakován obstřelil gólmana Sparty - 1:1. Za chvíli pálil Lubina, ale za sekání při dorážce musel sám na hanbu. Sparta výhodu nevyužila a vůbec se jí už jen těžko dařilo procházet do šancí. Naopak Bříza musel krýt nájezd Rozsívala a teč Kudrny. Navíc ve 39. minutě nastřelil Malinský tyč. Hosté kontrovali akcí Sivka a nájezdem Vůjtka, ani jeden nedal.

Utkání gradovalo, o střední pásmo se téměř nehrálo a většina akcí končila v blízkostí obou branek. Janecký z nenápadné akce netrefil branku. Ve 48. minutě zakončoval přesilovkovou kombinaci Pardubic Blažek, Bříza však byl na místě včas. Za dvě minuty připravil Kratěna puk pro Dudu, ale Svoboda také držel. Divíšek na opačné straně zase neprostřelil hradbu těl. Velkou šanci dostala Sparta v podobě přesilovky v 54. minutě. Až na pokus Chabady po chytré Vůjtkově přihrávce ji však promarnila. Hned, co naskočil potrestaný Blažek na led, přichystal pro něj Lubina puk a gólem do prázdné branky poslal domácí v čase 15:26 do vedení. Sparta se z rány těžko sbírala, domácí publikum slavilo mexickými vlnami. Hra čtyři na čtyři nepomohla, z jediné možnosti mířil Šrek do Svobody. 37 sekund před koncem získala Sparta pásmo a po oddechovém čase nasadila do hry šestého hráče. Přestože si hosté podrželi kotouč, vyrovnat se jim nepodařilo. Sparta klesla v tabulce na druhé místo za Litvínov.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Bylo to vynikající utkání před plným hledištěm, což se nám doma nestává. To motivovalo i naše hráče, domácí na nás přitom měli velký apetit po prohraném čtvrtfinále v play off. Měli jsme proměnit přesilovky, ta poslední byla opravdu důležitá. Na jejím konci přišla Vůjtkova chyba, když nevyhodil kotouč, domácí šli dva na jednoho a sehráli to do prázdné branky. Šance byly na obou stranách, šťastný gól daly Pardubice.

Josef Paleček, Pardubice: Souhlasím, že to bylo dobré utkání, převládal útočný hokej, a to se muselo divákům líbit. Hráli jsme s nasazením a měli jsme větší chuť po vítězství, což asi rozhodlo. Sluší se za dnešek poděkovat všem hráčům i divákům.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek