17., pátek 27. 10. 2000
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Chabada, Hlinka, Hrbek, Kratěna, Martinec P., Novák V., Sivek, Slanec, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Slavia: Málek - Hejda, Kadlec, Klobouček, Martínek, Novák J., Slavík, Snopek - Alinč, Boháč, Branda, Čermák, Hübl, Kopecký J., Matějovský, Skořepa, Sup, Tomica.
Branky a nahrávky: 4. Vůjtek (Martinec), 14. Šrek (Žemlička) - 20. Branda (Hübl, Alinč), 22. Kopecký (Slavík), 28. Čermák (Matějovský, Skořepa), 56. Hübl (Branda, Málek). Rozhodčí: Rejthar - Hejduk, Jonáš. Vyloučení: 2:4, navíc Novák J. (SLA) 10 min, Rebolj (SPA) 10 min. Diváci: 7200.
HC Sparta Praha

Komentář

Druhé pražské derby okořeněné přesunem Hrbka do Holešovic přilákalo s vidinou pěkného hokeje do haly rekordní návštěvu přes 7000 diváků. Nová posila nastoupila ve třetím útoku, Spartě však stále chyběl nemocný Broš, hostům Jíra.

Chladný začátek oživil ve 4. minutě vedoucí gól Sparty. Martinec obral na vlastní modré Kadlece, v pásmu předložil Vůjtkovi a ten namířil přesně pod víko. Vršovičtí se osmělovali hlavně zdálky, ale na tyto pokusy, včetně šancí Brandy, Bříza stačil. Ve 14. minutě hráli domácí dvojnásobnou přesilovku a Šrek bombou propálil spoluhráčem tísněného Málka ve slávistické svatyni – 2:0. Pak si hostující gólman poradil s akcí Žemličky a Hlinky dva na jednoho a s nájezdem Rebolje. Půl minuty před sirénou dojel Branda před branku Sparty, ukázkovou zpětnou kličkou se zbavil obránců a pohotovou střelou překonal sraženého Břízu.

Ve 22. minutě mohl pojistit vedení Sparty Hlinka, ale Málek našel jeho pokus ze tří metrů v lapačce. Z následné akce hosté vyrovnali. Slavíkova rána od modré se odrazila náhodně ke Kopeckému a pro toho už nebyl problém trefit odkrytou branku – 2:2. Poté odstoupil ze zápasu Sivek se zraněným kotníkem a hned nato přišla další pohroma. Čermák z dalšího brejku dva na jednoho prostřelil Břízu mezi betony. Za chvíli ještě Slavík pálil těsně mimo. Ze Sparťanů byl nejlepší Vůjtek, který se nechtěl smířit s výsledkem a individuálně zkoušel překonat Málka. Pražané zkoušeli proti svému soupeři přitlačit, ale hosté dokázali snadno přecházet do protiakcí a Břízu ohrožovali stále více. Náznak souvislejšího tlaku, který vyústil ve faul hostí, se pak rozplynul v následné přesilovce, kterou domácí absolutně nezvládli. Naopak Branda mohl v závěru po přihrávce Alinče zvýšit, naštěstí mířil nad.

Na začátku poslední třetiny zmařil Bříza Alinčův nájezd. Co to ale bylo platné, když domácí byli stále těžkopádnější v ofenzívě, chyběl jim pohyb a nápad a nepomohlo jim ani míchání v sestavě. Ve 46. minutě dostal přihrávku mezi kruhy Hrbek, ale puk z jeho hole vytěsnil výborný Málek betonem. V 51. minutě dotahoval šanci Hlinky Zelenka, ale tváří v tvář na mága v brance hostí nevyzrál. Pak se nepodařilo na druhé straně doklepnout Hüblovi za osamoceného Břízu. Vše si ale vynahradil v 56.minutě, kdy po pohledné spolupráci s Brandou zasunul kotouč až do prázdné klece. Domácí se pak nezmohli na víc než na pár akcí, které jistili obránci, a už potřetí za sebou nevyhráli.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel, Slavia: „Utkání se mi hodnotí dobře. Úvod nám sice nevyšel, protože nás domácí trochu zaskočili v přesilovkách. Pak jsme Spartě umožnili pár šancí, které zaplaťpánbůh neproměnila. Do hry jsme se vrátili gólem na 1:2 a od 2. třetiny jsme převzali iniciativu, dařila se nám destrukce sparťanských útoků ve středním pásmu. Gól na 2:4 přinesl definitivní zlom zápasu. Byli jsme lepší a vyhráli jsme zaslouženě. Málek podal vynikající výkon. Během sezony kvůli zranění několikrát vypadl z pozice jedničky, teď věříme, že jeho výkony nadále porostou.“

František Výborný, Sparta: "Za stavu 2:0 jsme si nechali vstřelit 30 sekund před koncem první třetiny gól. Byli tam zkušení hráči a přesto nechali soupeře jít dva na jednoho. Na začátku druhé třetiny nedal Hlinka dvě tutovky a vzápětí hosté vyrovnali. Stejně jako s Vítkovicemi, Litvínovem nebo Znojmem nás rozhodily individuální chyby. Dostali jsme góly, hráči znervózněli. V závěru jsme si vytvořili slibné situace, ale ke kýženému bodu to nevedlo. Naopak jsme v závěru inkasovali, ačkoli ještě za stavu 2:3 jsem věřil v remízu.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek