22., úterý 14. 11. 2000
Vsetín - Sparta VSE - SPA
Vsetín: Kameš - Augusta, Jaškin, Kuboš, Srdínko, Tesařík, Štrbák - Dopita, Hudler, Lipianský, Pardavý, Sochor, Stantien, Tomajko, Vampola, Veselý.
Sparta: Bříza - Aitken, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Chabada, Duda, Hlinka, Hrbek, Kratěna, Martinec P., Novák V., Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 7. Dopita (Tomajko, Kuboš), 45. Dopita (Tesařík), 64. Pardavý (Tesařík, Dopita) - 33. Ptáček (Kratěna), 37. Hlinka (Ptáček). Rozhodčí: Havlík - Jonáš, Hejduk. Vyloučení: 5:8. Diváci: 4597.
HC Sparta Praha

Komentář

Bez některých opor se museli ve vzájemném souboji obejít finalisté uplynulého extraligového ročníku. Přesto se hrál na vsetínském Lapači výborný hokej před zaplněným hledištěm. Sparta poprvé představila svou zahraniční akvizici Jonathana Aitkena, postrádala naopak Broše, Sivka a nově také Vůjtka. Domácím chyběli opory zadních řad Nedoma, Zubíček a útočník Paroulek.

Od prvních minut Valaši tradičně soupeře sevřeli. Sparťané odolávali za cenu vyloučení, a tak se domácím naskytla příležitost i v podobě krátké přesilovky pěti proti třem. Obrana hostí ale povolila jen jeden vážnější pokus z hole Hudlera. V 7. minutě už šli Vsetínští do vedení. Tomajko našel od zadního mantinelu Dopitu, a ten bekhendem o tyč obstřelil ležícího Břízu. Sparťanský brankář se ale činil a likvidoval jeden pokus za druhým. Sparta zabrala v přesilovce ve 13. minutě, ale Ptáčkova střela cíl nenašla. V 19. minutě nebezpečně pronikal Hudler, ale Bříza mu nenechal prostor ke střele.

I druhá část patřila herně Vsetínu. V šancích se ocitli Pardavý, Vampola a další hráči. Na druhé straně zahrozil jedině Hrbek. Až od 30. minuty, kdy pykal na lavici jeden z domácích, Pražané sevřeli svého soupeře. Krátce po vypršení trestu namířil na modré Ptáček a obětavým Dopitou tečovaná střela prošla šťastně za Kamešova záda. Ve 37. minutě seděl na lavici Kanaďan Aitken, v oslabení ujel Hlinka a nadvakrát překonal dezorientovaného Kameše – 1:2. Pak pokračoval tlak domácích, ale efektivita na jejich straně rozhodně scházela.

Po pěti minutách třetí třetiny bylo vyrovnáno. Po nepřehledné chumelenici před sparťanskou brankou se puk z Dopitovy hole dostal až do klece. Za pět minut mohl Spartě vrátit vedení Hrbek. Hrálo se ve vysokém tempu a převaha Vsetína už nebyla zdaleka tak patrná jako v prvních dvou třetinách. V početní výhodě zkoušel ztéci branku Chabada, po něm Šrek. V závěru mohl rozhodnout Vsetín. Nejdříve Dopita sám nedal, pak připravil šanci pro Tomajka, který se ale ke střele do odkryté branky už nedostal. Rozhodnutí přineslo až prodloužení. Pardavý doklepnul v přesilovce Tesaříkovu střelu a zajistil dva body pro Vsetín.

Ohlasy trenérů

Zdislav Tabara (Vsetín): "Chtěli jsme Spartu dostat pod tlak, a to se nám také podařilo. Nemohli jsme proměnit šance. Zápas jsme nakonec vyhráli díky větší vůli po vítězství a také díky přesilovce v prodloužení."

Pavel Hynek (Sparta): "Po reprezentační přestávce jsme viděli výborné utkání. Svůj tým musím pochválit za dobrý výkon v defenzívě, moc nás podržel brankář Petr Bříza. Spravedlivější by byla dělba bodů."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek