3. 1. 2020 Daniel Ryl

Nasaďte kulichy! Spartu čeká Open Air v Drážďanech

Čekání je u konce. Spartu čeká vrchol základní části v podobě venkovního utkání proti Litvínovu, který se v sobotu 4. ledna odehraje od 19:30 hodin na fotbalovém stadionu v Drážďanech. Druhé utkání v rámci akce Hockey Open Air bude předehrávkou 45. kola, které by mělo bezpečně překonat extraligový rekord v návštěvnosti. Celý program hokejového dne pod širým nebem vysílá přímým přenosem kanál O2 TV Sport.

Kabina Sparty se těší, diváky čeká i prestižní derby!

Netradiční utkání proti tradičnímu rivalovi ze severu Čech je velkým lákadlem i pro samotné sparťany, přestože řada z nich už zažila venkovní duel v Brně v lednu 2016. V Brně to bylo super, tady to bude ještě větší. Má přijít 32 tisíc lidí, což je super, řekl pro O2 TV Sport útočník Miroslav Forman. Speciální utkání odkoučuje také náš hlavní kouč Uwe Krupp, jenž povede Spartu ve své rodné zemi.

Hráči se do Německa přesunuli hned po utkání v Karlových Varech a v pátek měli na ledě první trénink, po němž si zabruslili se svými rodinami. Všichni si navíc pochvalují, že vzhledem k večernímu času zápasu nebude svítit sluníčko, nemělo by ani mrznout. Fanoušky ale nečeká jen zápas Sparty, kromě doprovodného programu bude prvním vrcholem atraktivní derby mezi DEL2 mezi domácím mužstvem a Lausitzer Fuchse.

Všechny DŮLEŽITÉ INFORMACE A ODPOVĚDI NA NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY fanoušků před Hockey Open Air najdete ve článku ZDE. Fanoušci Sparty se do Drážďan chystají vyprodaným vlakovým speciálem, další stovky však volí cestu po vlastní ose.

Historie Open Air: první výhra na Štvanici i triumf v Brně

Pro obě mužstva se nebude jednat o úplnou neznámou, ačkoliv první vzájemná venkovní bitva už je řádně letitá. Sparta přivítala Litvínov už 24. října 1959, kdy ho na Štvanici udolala před deseti tisíci diváky díky dvěma brankám Guta a trefám Zábrodského, Slepičky, Bukače a Charouzda jasně 6:2.

21,5
Poslední Open Air v Brně v lednu 2016 sledovalo rekordních 21 500 diváků. Padne nový rekord?

Poslední sparťanská zkušenost už je ovšem daleko čerstvější. Sparta zavítala v lednu 2016 do Brna, kde před rekordní návštěvou 21 500 diváků v mrazivém počasí prohrávala po polovině zápasu o dvě branky, ale pak pálili do černého Curtis Hamilton s Danielem Přibylem a v závěrečných minutách rozhodli o triumfu 4:2 Michal Čajkovský a útočník Lukáš Klimek.

Ze současného kádru však pamatují triumf pouze obránci Adam Polášek s Petrem Kalinou a také útočníci Miroslav Forman, Jan Buchtele, Daniel Přibyl, Lukáš Pech a Andrej Kudrna.

Litvínov dvakrát padl, ale v posledních týdnech zabral

V polovině listopadu byli Severočeši nejhorším týmem soutěže a těžko hledali cestu z krize. V závěru roku ale zabrali, začali střílet góly a z posledních dvanácti zápasů vyhráli celkem šestkrát. Do utkání se Spartou však půjdou po dvou porážkách v řadě, když doma nestačili po boji na rozjetý Liberec 3:4 a v divokém utkání na našem ledě padli 4:8.

Venkovní výhru nám tak budou chtít oplatit už v Drážďanech, kde se podobně jako náš tým mohou spolehnout na silnou podporu svých i německých fanoušků. „Atraktivita utkání bude veliká. Můžeme vytvořit rekord v počtu diváků na stadionu, pokud se nám stejně jako Drážďanům povede přilákat na zápas třicet dva tisíc lidí, což by byl jednoznačně extraligový rekord. Byli bychom rádi, kdyby to tak dopadlo, uděláme pro to maximum,“ řekl generální ředitel klubu Jiří Šlégr.

Tři zápasy - tři triumfy Sparty. Dotáhne sérii v Drážďanech?

V této sezoně patří Severočeši mezi oblíbené soupeře našeho týmu, ale nenechte se zmást výsledky. I přes tři vítězství nad tradičním rivalem se pokaždé jednalo o náročné utkání, v němž rozhodovaly maličkosti. V prvním duelu Sparta zvítězila po obratu 5:4 v prodloužení, na ledě Vervy pak uspěla také v nastavení, když o výhře 4:3 v prodloužení rozhodl Matúš Sukeľ.

V posledním vzájemném utkání, které se odehrálo v pondělí 30. prosince změřily oba týmy síly v Praze, kde přes dvanáct tisíc diváků sledovalo parádní hokejovou podívanou, v níž nechybělo snad nic. Osm z celkových dvanácti branek nakonec vstřelili sparťané a rok 2019 zakončili jasnou výhrou 8:4.

Víte, že...

5
Sparta na Litvínov umí! Vyhrála posledních pět zápasů, z toho dvakrát zvítězila v prodloužení.

Spartě se proti Litvínovu daří. V posledních pěti zápasech pokaždé vyhrála, z toho dvakrát v prodloužení. Ve všech zmíněných duelech navíc nastřílela alespoň čtyři branky, na půdě Litvínova navíc vyhrála už čtyři duely za sebou. O další triumf bude usilovat už v sobotu a poprvé od sezony 2011/2012 může proti Vervě vyhrát všechny čtyři duely.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek