6. 10. 2018 Daniel Ryl

Sparta hraje doma, v ”psím utkání” hostí Zlín

V pátečním utkání získala Sparta cenné tři body na ledě Olomouce a už v neděli 7. října ji od 15.00 hodin čeká další tuhý boj! Na led Pražanů přijede houževnatý Zlín, který do nové sezony nevstoupil příliš přesvědčivě a v posledních třech kolech nebral ani bod. Zápas proti Beranům bude tentokrát věnován nejen dětem, ale i opuštěným psům, a svou návštěvou podpoříte nejen sparťanské hokejisty, ale také psí útulek. Při vstupu do areny bude opět otevřen hlavní vstup JIH.

Před utkáním se Zlínem "psí" doprovodný program

Další utkání v rámci projektu Vyrůstej se Spartou i jeho doprovodný program v Galerii Harfa bude zasvěcen psům a pomoci útulku ForDogs z.s. Společnost Super ZOO mu totiž věnuje za každých 30 návštěvníků kilogram granulí, a jejich psí svěřenci tak budou mít díky sparťanským fanouškům plné misky. CELÝ DOPROVODNÝ PROGRAM NAJDETE ZDE.


Sparta potvrdila bilanci s Olomoucí, zdolá i Zlín?

O tom, že aktuální víkend bude pro sparťany náročný, nepochyboval ani německý trenér Uwe Krupp. Před utkáním v Olomouci a proti Zlínu mluvil zejména o důrazu a vyvarování se vyloučením. Na Hané jeho svěřenci úlohu zvládli, když vybojovali vítězství 4:2, které jim první brankou v dresu Sparty vystřelil útočník Matěj Beran.

1.
Matěj Beran si v Olomouci připsal první extraligový gól ve Spartě, který byl hned vítězný!

„Pecháček mě určitě zkasíruje, ale patří to k tomu, rád to zaplatím. Obzvlášť, když to byl vítězný gól. Oslavy ale žádné nebudou, v neděli hrajeme další zápas, takže není čas,“ přiznal v rozhovoru s úsměvem mladý útočník, který se prosadil krátce po vypršení svého trestu. 

Těm se musí sparťané vyvarovat i proti Zlínu, jenž by jejich nedisciplinovanost mohl potrestat. To si před nedělním utkáním uvědomuje také sparťanský kouč. „Co už jsem stihl zaslechnout, když přijedou do Prahy, hrají velmi dobře v defenzivě a čekají na své šance, takže v obou zápasech musíme hrát chytře,“ nabádal své svěřence ve čtvrtečním rozhovoru k aktuálním zápasům základní části Tipsport extraligy.


Sparta v. Zlín řečí čísel:


Berani se hledají, trápí je hlavně defenziva

Ve Zlíně se v létě udála řada zajímavých změn. Klubový management sice dokázal nahradit odchod brankáře Libora Kašíka do KHL, odkud se vrátil Jakub Sedláček, ale trápí ho zejména kolísavá defenziva. Ta je po úvodních sedmi kolech s 26 inkasovanými brankami druhou nejhorší v celé soutěži, když ševci dostali pět gólů v Litvínově, sedmičku od Liberce a naposledy inkasovali pětkrát proti Plzni.

V utkání s indiány nestačili domácím ani góly Tomáše Fořta, který je se čtyřmi trefami a dvěma asistencemi nejproduktivnějším hráčem týmu. „Podle mě jsme si bod zasloužili, byl to vyrovnaný zápas. Ale vlastní nedisciplinovaností jsme to nezvládli. Dostali jsme moc gólů. Rozhodla situace na začátku třetí třetiny, kdy jsme inkasovali rychlý gól a Plzeň nám odskočila na dvougólový náskok. Není to poprvé,“ litoval na klubovém webu autor dvou gólů.

Jeho tým si nakonec připsal porážku 3:5, celkově pátou ze sedmi odehraných zápasů a se šesti body se krčí až na dvanáctém místě tabulky. „Jedeme teď na Spartu, což je soupeř jako každý jiný. Je potřeba se soustředit sami na sebe a na hokej, jaký chceme hrát.“ Jak moc se to Zlínu podaří, o tom bude jasno v neděli odpoledne.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU ZLÍNA:

PŘÍCHODY ODCHODY
Jakub Sedláček (Slovan Bratislava, KHL) Libor Kašík (B, Chabarovsk)
Jakub Herman (Olomouc) Roberts Bukarts (Ú, Třinec)
Michal Poletín (Chomutov) David Šťastný (Ú, Mladá Boleslav)
Nicolas Werbik (Des Moines, USHL) Ondřej Veselý (Ú, konec kariéry)
Jakub Šlahař (Ú, Přerov) Pavel Klhůfek (Ú, Chomutov)
Edgars Kulda (Dinamo Riga, KHL) Radoslav Illo (Ú, Kansas City, ECHL)


Bilance v minulé sezoně? Dvě výhry pro oba týmy

Dlouhodobá bilance v posledních letech napovídá, že by se z vítězství měla radovat Sparta. Žádná statistika ovšem utkání nevyhrála a sparťané budou muset zabojovat, aby Zlínu nedovolili zvítězit, jako se tomu stalo ve dvou zápasech předešlého ročníku. Ševci zdolali Pražany doma 4:2, pak vyhráli v Praze 3:1, ale následně už úřadovala Sparta.

10
Vedoucí gól je nesmírně důležitý! Už desetkrát v řadě vyhrálo mužstvo, které vstřelilo první gól.

Ta nejprve v lednu vyloupila po výhře 4:2 stadion ve Zlíně a na triumf navázala i ve čtvrtém utkání na domácím ledě, kde zvítězila těsně 3:2. Ač jsou zápasy obou týmů často vyrovnané, padají v nich góly. Ve třech z posledních sedmi vzájemných duelů padlo pět a více branek dvakrát po čtyřech a jednou pouze tři.

A velmi důležitý je také první gól! Kdo ho totiž dá, pravidelně vítězí. V posledních deseti duelech se pokaždé radoval tým, který se dostal do vedení jako první. Pokud byste si navíc chtěli okořenit utkání sázkou na některého ze sparťanských střelců, podívejte se do obrany. Ve všech čtyřech vzájemných zápasech uplynulé sezony se totiž alespoň jednou prosadil jeden z obránců Sparty. 


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Pavelka, Kalina, Košťálek, Gregorc, Delisle – Říčka (C), Vrána, Kudrna – Buchtele, Klimek, Jarůšek – Kumstát (A), Pech (A), Forman – Smejkal, Sill, Černoch – Beran.

PSG Berani Zlín: J. Sedláček - Ferenc, Freibergs, Nosek, Žižka, Valenta, Řezníček, Gazda - E. Kulda, Fořt, Kubiš - J. Ondráček, Herman, Šlahař - Karafiát, Fryšara, Poletín - Popelka, P. Sedláček, Werbik. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek