9. 10. 2017 Daniel Ryl

Sparta opět doma. Nastartuje se na Litvínovu?

Zbytek týmů Tipsport extraligy si užívá volných dnů, ale hokejisty Sparty čeká v úterý 10. října od 18.30 hodin domácí utkání s Litvínovem. Dohrávka 4. kola nabídne souboj dvou týmů, kterým se v posledních zápasech nedaří. Svěřenci Jiřího Kalouse a Jaroslava Nedvěda se pokusí ukončit sérii tří porážek, zatímco trápící se Litvínov je po sedmi porážkách v řadě poslední.


Trápení bývalých šampionů nekončí, chtějí napodobit Pardubice

Není to tak dávno, co hokejisté Litvínova s Martinem Ručinským v sestavě psali pohádkový příběh, završený prvním extraligovým titulem. O dva a půl roku později je situace opačná. Na startu nové sezony se tým Radima Rulíka topí na dně extraligové tabulky, když má po deseti kolech na kontě jen dvě vítězství a celkových sedm bodů. Důvodem není špatná defenziva. Severočeši inkasovali 26 branek, v celé soutěži najdete dalších pět celků s horší defenzivou včetně Sparty, stejně je na tom i vedoucí Kometa. 

Nebizarnější je, že brankář Michael Petrásek má na kontě tři čistá konta, což je nejvíce ze všech brankářů, přesto to Litvínovu nestačí. To poslední vychytal v domácím duelu s Pardubicemi, které si nakonec odvezly vítězství 1:0 po samostatných nájezdech. Verva naopak padla posedmé v řadě. „Ta nula mně netěší vůbec, nevyhráli jsme. Padla na nás deka. Máme střelecký průměr horší, než některé fotbalové týmy… A soupeři nám utíkají,“ zoufá na klubovém webu smutný brankář.

Jeho tým však potápí jeho kolegové z útoku. Severočeši nastříleli jen dvanáct branek a po deseti kolech mají průměr 1,2 gólu na zápas. Změnit to chtějí už na ledě Sparty a napodobit tak Pardubice, které ji minulý týden v roli outsidera zaskočily vítězstvím 3:1.


Sparta musí zabrat, dotáhnou ji fanoušci k vítězné sérii?

Prohrát třikrát v řadě? To Sparta zažila v základní části Tipsport extraligy naposledy před rokem, kdy na přelomu října a listopadu ztratila čtyři zápasy v řadě. Tehdy padla s Libercem, v Třinci, Chomutově a s Hradcem Králové. Krizi však zažehnala šesti výhrami za sebou a v podobný scénář věří i teď. Doma proti Litvínovu se jí daří, pětkrát v řadě s ním na domácím ledě bodovala a čtyřikrát si připsala plný počet bodů. Svěřenci Jiřího Kalouse a Jaroslava Nedvěda se tak pokusí odčinit porážky s Pardubicemi, na ledě Třince a naposledy ve Zlíně.

Spartě aktuálně patří devátá pozice a může zaútočit na šestku, pokud se jí vydaří domácí série tří zápasů. Po utkání s Vervou se totiž utká s Mladou Boleslaví a Chomutovem. Následně zajede na led Jihlavy a podruhé v sezoně se doma postaví rozjeté Plzni, které se pokusí vrátit porážku 3:4.


Ztráta opor se na Vervě podepsala, kdo nahradí střelce?

Na kom se podepsala letní ztráta opor nejvíce? Nejspíš právě na Litvínovu. Povedenou sezonou, zakončenou účastí na mistrovství světa, si Robin Hanzl vybojoval angažmá v KHL. S ním tak odešlo 28 kanadských bodů, dalších 27 bodů ztráty znamenaly odchody obránců Tomáše Pavelky a Filipa Pavlíka. První odešel do Sparty, druhý vyslyšel vábení Mountfieldu HK.

Do Slovanu Bratislava se navíc vrátil brankář Jaroslav Janus, další hráči odešli do WSM Ligy a mladý Kristian Reichel nabral směr zámoří. Nahradit je měli jiní. Z Hradce Králové přišel Stanislav Dietz, ze zámoří se vrátil Filip Helt, z Německa pak dorazil Josh Nicholls. Nikdo však zatím střelecky nezáří. „Získat střelce? Zlepšit se dá všechno, i střelba a produktivita, ale teď samozřejmě nemůžu vyloučit, že ke změnám v kádru dojde,“ přiznal trenér Radim Rulík. Na ledě Sparty se však žádná posila s nejvyšší pravděpodobností neobjeví.

PŘÍCHODY: ODCHODY:
Pavel Kantor (B, Vítkovice) Jaroslav Janus (B, Slovan Bratislava/KHL)
Stanislav Dietz (O, Mountfield HK) Filip Pavlík (O, Mountfield HK)
Lukáš Doudera (O, Třinec) Tomáš Pavelka (O, Sparta)
Marek Baránek (O, Karlovy Vary, NH) Rostislav Martynek (Ú, Frýdek-Místek)
Filip Helt (Ú, Sarnia Sting/OHL) Tomáš Frolo (O, Vsetín)
Josh Nicholls (Ú, Colorado Eagles/ECHL, Straubing/GER) Robin Hanzl (Ú, Nižněkamsk/KHL)
Tomáš Matoušek (Ú, Banská Bystrica/SVK) Kristian Reichel (Ú, Red Deer/WHL)
Peter Jánský (Ú, Kladno)

Doma to jde, led Litvínova je pro Spartu zakletý

I předešlá sezona Tipsport extraligy potvrdila dvě pravidla. Doma Sparta na Litvínov umí, jakmile ale přijede na jeho led, vrací se pravidelně bez bodů. Platilo to i v prvním vzájemném střetnutí uplynulého ročníku, kdy sparťané prohrávali už po první třetině 1:4 a nakonec si odvezli porážku 1:5.

V domácí odvetě už si vedli o něco lépe, když čekání na gól ukončil v závěru prostřední části Jaroslav Hlinka a góly Petra Kumstáta a Michala Čajkovského z úvodu třetí třetiny rozhodly o vítězství 3:0. Třetí vzájemný duel však opět pokračoval v zajetých kolejích, když sparťané v Litvínově padli 2:3 a na severu Čech prohráli už sedmé střetnutí za sebou!

Dojem sparťané napravili v 50. kole, kdy na domácí půdě zaslouženě zvítězili 3:1 i díky jubilejnímu 50. bodu Lukáše Pecha v sezoně a prvnímu gólu Jana Buchteleho po návratu z KHL.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Aittokallio – Dvořák, Pavelka, Zámorský, Nedomlel, Mikuš, Kalina – Saponari, Pech, Forman – Černoch, Hlinka, Klimek – Říčka, Vrána, Uher – Kumstát, Reichenberg, Kudrna.Trenéři: Jiří Kalous a Jaroslav Nedvěd.

HC Verva Litvínov: Petrásek – Dietz, Sørvik – Doudera, Gula – Baránek, Pilař – 21. Sklenička – Lukeš, Nejezchleb, Jánský – Černý, Hanzl, Jurčík – Trávníček (C), Válek, Matoušek – Doležal, Gerhát, Hořava. Trenér: Radim Rulík.



FOTO: www.hcverva.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila