22. 10. 2016 Petr Pavlík

Sparťané hostí v dětském utkání Pardubice

Hokejová Tipsport extraliga je ve své druhé čtvrtině a Spartu v ní čeká druhý zápas. Pražané tentokráte změří na domácím ledě síly s Pardubicemi. Východočeši mají na kontě devět bodů a náleží jim třináctá pozice v tabulce. Sparta je na místě pátém, v celkovém součtu nasbírala čtyřiadvacet bodů. Duel, který bude věnován dětem, odstartuje v pražské O2 areně 23. října v 15.00 hodin.

Program prvního dětského utkání v sezoně

Úvodní buly padne již v 15.00 hodin, aby si hokej mohly užít celé rodiny i s dětmi. Pro ty bude jako vždy připraven doprovodný program, který bude probíhat od 12.00 do 14.00 hodin před hlavním vchodem do Galerie Harfa u O2 areny. Děti si v jeho rámci budou moci užít následující aktivity.

  • střelba na branku na přesnosti
  • měření rychlosti střelby
  • dovednostní slalom
  • oblekání do výstroje na čas
  • malování sparťanských motivů na tvář
  • focení s maskotem Sparťákem
  • soutěž o vstupenky na zápas Champions Hockey League proti HV71

Každé dítě, které přinese do Zákaznického centra v O2 areně obrázek se sparťanskou tematikou, dostane i tentokrát volnou vstupenku na dětské utkání! Prvních sto dětí, které se se svým obrázkem pochlubí, se navíc může těšit na dárek od partnera utkání, kterým je BILLA. 

Pardubice okupují dno tabulky a neuspěly v Lize mistrů

Pardubičtí hráli stejně jako pražský celek prestižní Champions Hockey League. V základní skupině se střetli se švédskou Frölundou a německým Wolfsburgem. I přes výhru v posledním zápase nad druhým zmiňovaným týmem se pardubičtí hokejisté vysněného postupu do play off nedočkali.

V nejvyšší tuzemské soutěži také příliš nezáří, jelikož z posledních sedmi zápasů jen dvakrát odešli jako vítězové a pětkrát se museli před svým soupeřem sklonit. Tento fakt se projevil i na umístění v tabulce, kde jsou Perníkáři až na předposlední pozici. Poslední porážku Dynamo zaznamenalo v domácím duelu s třineckými Oceláři, kterým podlehlo 0:4. "Smutným faktem je, že útočníci ve čtyřech zápasech z pěti nedali gól. Utkání bylo i po dvou třetinách hratelné, ale gól na 2:0 pro Třinec bohužel rozhodl," líčil na pardubickém webu trenér a generální manažer Pavel Rohlík.

SPARTA VS. PARDUBICE ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. PARDUBICE
Lukáš Pech 17 (4+13) Nejproduktivnější útočník Tomáš Rolinek 9 (4+5)
Michal Čajkovský 6 (3+3) Neproduktivnější obránce Nicholas Schaus 8 (1+7)
Petr Vrána 7 gólů Nejlepší střelec čtyři hráči 4 góly
Lukáš Pech 13 asistencí Nejlepší nahrávač Nicholas Schaus 7 asistencí
21, 74 % Využití přesilových her 17,46 %
82,67 % Ubráněná oslabení 80,88 %
3 Vstřelené góly v oslabení       1
249         Trestné minuty celkem       176
Brina Ihnačák 37 TM Nejtrestanější hráčAlexandre Mallet 22 TM
Tomáš Pöpperle (89, 93 %)
Filip Novotný (93,90 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Brandon Maxwell (90,00 %)
5625 Průměr diváků na domácích zápasech 6758

Úvodní vzájemný zápas vyzněl lépe pro Spartu

Sparta zahájila nový extraligový ročník venkovním tripem, ze kterého si přivezla celkem sedm bodů. Mezi bodový úlovek patřilo i vítězství v domovském stánku Pardubic, kde sparťané vydřeli tříbodovou výhru 3:2, a mohli se tak radovat z prvního triumfu v nové sezoně. Hosté šli do vedení zásluhou Miroslava Formana, domácí ale bleskurychle vyrovnali, když se prosadil útočník Lukáš Nahodil. Do konce první periody se však gólový účet zápasu ještě měnil. V 18. minutě vrátil Spartě vedení Lukáš Cingel a pro Pardubické bylo ještě hůře. Ve třetí třetině poslal puk do vinglu  Petr Vrána a stav zápasu byl pro domácí nepříznivý. Ctirad Ovčačík nakonec ještě dokázal alespoň snížit na rozdíl jednoho gólu, ale víc už toho domácí nestihli.

Svěřenci trenéra Jiřího Kalouse si odvezli vybojovaný skalp Východočechů a nyní se chystají na druhé střetnutí s tradičním soupeřem.

Zkušenosti z NHL hovoří jasně pro pražský celek

Z pardubického mužstva okusili jen tři hokejisté nejslavnější zámořskou soutěž. Jedná se o útočníky Petra Sýkoru, jeho jmenovce Hubáčka a obránce Filipa Nováka. První zmiňovaný naskočil do dvanácti zápasů, v nichž si připsal dvě branky a na další dva góly nahrál.

Petr Hubáček má odehráno o půlku zápasů méně než jeho spoluhráč. Bývalý reprezentant má na kontě jednu vstřelenou branku. Třetím hráčem do party je zadák Filip Novák, který má z této trojice nejvíce startů. Jeho zápasový součetse zastavil až na čísle sedmnáct. V těchto odehraných zápasech však ani jednou nebodoval.

SPARTA VS. PARDUBICE
26 letPrůměrný věk26 let
Jaroslav Hlinka 39 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčPetr Hubáček 37 let (2.září 1979)
Ostap Safin 17 let (11. února 1999)Nejmladší hráčFilip Zadina 16 let (27. listopadu 1999)
186 cmPrůměrná výška184 cm
Petr Kumstát 198 cm cmNejvyšší hráčMatěj Beran 193 cm
Lukáš Pech 172 cmNejmenší hráčTomáš Rolinek 177cm
88 kgPrůměrná váha88 kg
Richard Nedomlel  106 kgNejtěžší hráčPetr Sýkora 107 kg
Ondřej Procházka 75 kgNejlehčí hráčMiroslav Rohlík 74 kg
106Zápasy na MS172
Jaroslav Hlinka 53Nejvíce startů na MSPetr Čáslava 67
3Zápasy na ZOH5
Michal Barinka 3Nejvíce startů na ZOHTomáš Rolinek 5
172Zápasy v NHL35
Jaroslav Hlinka 63Nejvíce startů v NHLFilip Novák 17
949Zápasy v KHL793
Štefan Ružička 300Nejvíce startů v KHLFilip Novák 320

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Čajkovský, Nedomlel, Kalina, Mikuš, Eminger, Gernát, Barinka – Ihnačák, P. Vrána, Ružička – Forman, J. Hlinka (C), Klimek – Martin Procházka, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

HC Dynamo Pardubice: Maxwell (60. Klouček) – Čáslava, Ščotka, Bokroš, Novák, Ovčačík, Leduc – P. Sýkora, Redenbach, Hubáček – Mallet, Nahodil, Rolinek – Bárta, Tomášek, H. Zohorna – Panna, T. Kaut, Poulíček. Trenér: Pavel Rohlík.

FOTO: Jan Jedlička / HC Dynamo Pardubice

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek