28. 1. 2017 Petr Pavlík

Sparťané hostí v prvním duelu Holdu Oceláře

Po libereckých Bílých Tygrech přijede do Prahy další soupeř z čela tabulky – HC Oceláři Třinec. Slezanům se nyní příliš nedaří, zatímco sparťané jsou vřele povzbuzeni výhrou nad Libercem. Napínavý duel, který bude v rámci osmého ročníku akce Sparta vzdává hold věnován všem složkám Integrovaného záchranného systému, startuje v 17.00 hodin na ledě vysočanské O2 areny.

Duel s Třincem je prvním ze dvou utkání věnovaných akci Sparta vzdává hold 2017. Tím druhým bude páteční střetnutí s Olomoucí, před kterým se můžete těšit na slavností ceremoniál. Oba zápasy Holdu odehrají sparťané ve speciálních dresech, které tentokrát odkazují na uniformy záchranné služby, a také se speciálními puky s vizuálem akce. Dresy i puky půjdou následně do aukce, jejíž výtěžek poputuje na konto Nadace policistů a hasičů a Vojenského fondu solidarity. Na duel s Třincem bylo členům složek Integrovaného záchranného systému uvolněno několik tisíc vstupenek. Vzhledem k očekávané velké návštěvě tedy doporučujeme dorazit včas.

I přestávky budou, jako už tradičně, při utkáních Holdu speciální. Tentokrát se můžete těšit na miniturnaj týmu všech čtyř složek! O obou přestávkách duelu s Třincem proběhnou semifinálové zápasy, o první přestávce pátečního utkání s Olomoucí poté finále. Partnerem turnaje je společnost Louda Auto.

Turnaj složek IZS při zápasech Sparta vzdává hold 2017:
1. semifinále: Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje   X   Sportovní klub Policie LH Hradec Králové
2. semifinále: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy   X   Reprezentační výběr Armády České republiky


Partneři akce Sparta vzdává hold:

Hankook: www.hankooktire.cz Česká zbrojovka: www.czub.cz


Ve vzájemných duelech se lépe vede Třinci

Z dosavadních tří vzájemných duelů vzešli jako vítězové Oceláři. Klub s drakem ve znaku cestoval k prvnímu utkání do hlavního města, kde dokráčel k výhře v samostatných nájezdech, v nichž se stal úspěšným exekutorem třinecký forward Jakub Petružálek.

"Myslím, že jsme nehráli vůbec špatně, Třinec nám sice odskočil, ale my jsme zabojovali a dovedli utkání do nájezdů. Na druhou stranu jsme si v podstatě kopli sami do sebe. Nemůžeme mít za zápas 28 trestných minut, to se nedá. Takhle vyhrávat nebudeme. Jsem ale rád, že jsme to nevzdali a rvali se do konce," zhodnotil utkání italský útočník s kanadskými kořeny Brian Ihnačák. Napínavý duel poputoval až do samostatných nájezdů, před kterými se ještě odehrálo prodloužení tři na tři.

Tento nově zavedený trend podle vzoru NHL se mu rovněž zamlouvá. "Mně se to strašně líbí. Myslím, že jsem i typem hráče, kterému to vyhovuje. Je hodně šancí a podporuje to útočnou hru. Když se hrálo čtyři na čtyři, všichni se soustředili na obranu a stáli vzadu. Takhle je to otevřená hra a je to ohromně zajímavé," pochvaloval si tento systém hry jednatřicetiletý Ihnačák.

Druhé střetnutí Sparty s Třincem se odehrálo pro změnu pod Javorovým, kde utkání gradovalo až do samotného závěru. Domácí vedli už 3:1, Pražané zásluhou Lukáše Pecha dokázali snížit na rozdíl jedné branky, více už toho však nestihli a před obrazovkami televizní stanice ČT Sport museli přijmout porážku.

Třetí vzájemné střetnutí těchto celků se datuje k 30. kolu, kdy se parta kolem kapitána Jaroslava Hlinky představila před třineckým publikem. V urputném utkání šli do vedení domácí, na druhý gól se muselo čekat až do závěru druhé třetiny. O vyrovnávací a zároveň gól na šatny uštědřil Ocelářům sparťanský štírek Lukáš Pech. Třinečtí nakonec dokázali urvat zápas na svoji stranu, sparťané tak prohráli 1:2.

"Bylo to urputné, hodně se čekalo na brejky, několik jich vypadalo nadějně a z jednoho jsme dali gól," řekl nejmenší muž ve sparťanské sestavě Lukáš Pech a pokračoval. "Měli jsme několik šancí ve třetí třetině, škoda, že jsme je řešili špatně. Potom jsme tam jeli dva na jednoho. Oni to ale hned otočili a z toho jsme dostali na 1:2. Bohužel jsme inkasovali, a pak už jsme nedokázali vyrovnat," krčil rameny.

Sparta měla navíc ve třetí třetině za stavu 1:1 možnost trestného střílení, které právě provedl útočník s třiadvacítkou na zádech. "Mezi nohy jsem to vůbec nechtěl. Já čekal, že zvedne vyrážečku a já mu udělám teploměr, ale on se nepohnul. Bohužel jsem zvolil špatné zakončení," smutnil po utkání a zároveň dodal: "Byla to dobrá šňůra a doufáme, že na to zase navážeme," uzavřel Lukáš Pech.

Oceláři si střeží místa zaručující přímý postup do play off

Svěřenci trenéra Vladimíra Kýhose mají nakročeno do závěru sezony velmi slušně, náleží jim druhé místo v tabulce nejvyšší tuzemské soutěže. Avšak poslední období bylo poněkud jako na houpačce. Třinečtí dokázali za měsíc leden vyhrát tři utkání, dvě z nich zaznamenali v posledních dvou odehraných kolech, ve kterých nejprve zvítězila třinecká družina nad indiány z Plzně poměrem 3:2 v prodloužení.

Na svůj zlepšený výkon navázala snovým začátkem na půdě litvínovské Vervy, kde vedla po první třetině už 4:0. Černožlutí v dalším průběhu utkání dokázali jen snížit na rozdíl tří branek, a tak se Oceláři mohli radovat z výhry 4:1. "Celému utkání dala ráz první třetina. Domácím jsme odskočili na větší než jednogólový rozdíl a podařilo se nám to udržet v podstatě až do konce. Celý tým zaslouží pochvalu včetně brankáře. Výborná práce v oslabení a byli jsme úspěšní i v přesilovkách," kvitoval po utkání asistent hlavního kouče René Mucha.

SPARTA VS. TŘINEC  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. TŘINEC
Petr Vrána 40 (18+22) Nejproduktivnější útočník Jakub Petružálek 29 (12+17)
Juraj Mikuš 18 (3+15) Neproduktivnější obránce Vladimír Roth 20 (6+14)
Petr Vrána 18 gólů Nejlepší střelec Rostislav Marosz 13 gólů
Petr Vrána 22 asistencí Nejlepší nahrávač Jakub Petružálek 17 asistencí
20,67 % Využití přesilových her 17,20 %
84,82 % Ubráněná oslabení 90,00 %
5 Vstřelené góly v oslabení       6
624         Trestné minuty celkem       428
Jan Švrček 53 TM Nejtrestanější hráčRostislav Marosz 40 TM
Tomáš Pöpperle (90,90 %)
Jakub Škarek (94,64%)
Filip Novotný (90,32%)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Šimon Hrubec (93,61%)
Peter Hamerlík (90,34%)
7 145 Průměr diváků na domácích zápasech 4 688

Sparťané si drží svoji formu, v posledních zápasech se jim daří, jedno zaváhání přišlo v domácím duelu s Vítkovicemi. Parta kapitána Jaroslava Hlinky je vcelku dobře naladěna, což také potvrdila v nervy drásajícím duelu s Bílými Tygry z Liberce. Svěřenci trenéra Jiřího Kalouse zazářili a před sparťanským publikem si vedli slušně. Vydařený výkon Pražanů korunoval v samostatných nájezdech svou osmnáctou brankou v sezoně Petr Vrána, který zajistil svým spoluhráčům bonusový bod navrch za výhru 4:3 v dovednostní soutěži.

Po samotném konci zápasu se rozpovídal také sparťanský asistent Zdeněk Moták: "Bylo to vysoce kvalitní utkání. Obě mužstva dobře bruslila i dobře střílela, byly tam šance na obou stranách. My jsme po vedení 2:0 začali trošičku ztrácet v osobních soubojích. Byli jsme málo důrazní a z toho rezultoval pro nás nepříjemný stav 2:3. Díkybohu se nám utkání podařilo dovést do remízového stavu. I v prodloužení, kdy jsme hráli oslabení tři proti čtyřem, jsme měli dostatek štěstí k tomu, abychom potom mohli to utkání dovést v nájezdech do vítězného konce. Jsme šťastní, že se nám to dneska podařilo," přemítal asistent Moták.

Věděli jste, že...

- současný lodivod pražské Sparty Jiří Kalous vedl v minulosti právě tým HC Oceláři Třinec? V sezoně 2014/2015 dokonce narazil na svého nynějšího zaměstnavatele, který vyřadil v semifinálové sérii 4:2 na zápasy.

- Třinec je ze všech sparťanských soupeřů nejdále? Vzdálenost měst mezi Prahou a Třincem je cca 400 km, a tak fanoušci obou táborů musejí cestovat téměř přes celou Českou republiku.

- pro svěřence trenérského tria Kalous – Moták – Veber bude tento zápas již čtvrtým utkáním v řadě na domácím ledě? Poté si Kalousova družina odskočí do Hradce Králové, následně ji čeká trojboj na sparťanském kluzišti.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Eminger, Kalina, Švrček, Nedomlel, Gernát – Řepík, Vrána (A), Hlinka (C) – Deveaux, Klimek, Forman – Ihnačák, Pech, Kumstát (A) – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Nosek, L. Galvas, Krajíček, Hrabal, Jank, M. Doudera, Adámek – Dravecký, Cienciala, Rákos – Irgl (C), Kane, Adamský (A) – Hrňa, Marosz, Petružálek (A) – Klimenta, Špirko, Jašek. Trenér: Vladimír Kýhos.

FOTO: HC Oceláři Třinec



AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek