8. 1. 2016 Tomáš Zetek

Sparťani trénovali pod otevřeným nebem

Sparta dnes večer (18.20, ČT Sport) změří síly v unikátním utkání s brněnskou Kometou. Zápas pod otevřeným nebem bude sledovat přes dvacet tisíc fanoušků. Elektrizující atmosféru nasál tým už dopoledne během tradičního předzápasového rozbruslení, které sledovalo několik desítek hokejových nadšenců. „Bude to velký zážitek,“ shodují se hráči.

Doma hrála Sparta naposledy pod širým nebem na závěr sezony 1955/1956 a utkání s Rudou Hvězdou Brno prohrál 3:6. Pak byl stadion Na Štvanici zastřešen. Na ledě soupeře to bylo naposledy v Jihlavě 17. prosince 1966, kdy tehdy domácí Dukla zvítězila 5:2. Po dlouhých desetiletích v pátek večer opět hráči s velkým „S“ vyjedou na led pod otevřenou oblohou, za umělého osvětlení. Netradiční duel se zapíše dozajista do historie českého hokeje.

„Těšíme se všichni, to je jasné. Bude to něco, co nikdo z nás už nikdy nemusí zažít. Pořád to ale bereme hlavně jako zápas, který chceme vyhrát,“ řekl útočník Tomáš Netík, který bude opět při absenci Jaroslava Hlinky kapitánem mužstva. „Vždy, když hraje Sparta v Brně, je na zápase bouřlivá atmosféra. Tady bude třikrát tolik lidí, než v hale, takže asi není těžké odhadnout, jak to bude vypadat. Co vím, tak se na zápas chystá i hodně našich fanouškům, takže se těšíme hlavně na ně a chceme jim udělat radost,“ dodal Netík.

Během dopoledního rozbruslení v den duelu si hráči hlavně osahali odrazy kotoučů od mantinelu a snažili si zvyknout na jinou orientaci v prostoru. „Je to samozřejmě jiný zápas než obvykle, v jiných podmínkách a prostředí. Budou tam určitá specifika jako jiné prostorové vnímání, jiné světlo a podobně. Musíme se připravit i na jiné odrážení kotoučů od mantinelu, ale máme v pátek dopoledne rozbruslení přímo na místě, takže bude prostor se dobře připravit na večerní zápas,“ tvrdil s předstihem kouč Josef Jandač.

A jak bylo předesláno, tak se v pátek dopoledne stalo. „Všechno jsme si vyzkoušeli, odrazy jsou trochu jiné, než jsme zvyklí, ale měli jsme možnost si to zkusit při rozbruslení a není těžké si rychle zvyknout,“ popsal obránce Jan Švrček aktuální pocity bezprostředně po odchodu z ledu. „Bude to neskutečný zážitek, má být vyprodáno a atmosféra bude určitě úžasná. Do toho umělé osvětlení, otázkou je, jestli nebude lehce sněžit. Moc se na to těšíme a chceme se zapsat do historie vítězstvím v tomhle prestižním zápase,“ řekl Švrček.

Dnes v 18.20 se hraje utkání pod širým nebem s Kometou Brno.

Sparťani vyrážejí na dopolední rozbruslení pod otevřenou oblohu.

Momentka z dopoledního rozbruslení.

Kouč Josef Jandač dohlížel dopoledne na svůj tým z lavičky.

Útočník Tomáš Netík při dopoledním rozbruslení.

Obránce Marek Hrbas a útočník Martin Procházka po tréninku.

Obránce Adam Polášek po dopoledním rozbruslení.

Jednotná výbava realizačního týmu na střídačku do mrazivého večera v Brně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek