10. 2. 2019 Daniel Ryl

Spartu čeká dohrávka, znovu přivítá Plzeň

Česká hokejová reprezentace se vrátila z úspěšných Švédských her, ale už v pondělí 11. února hokejová Tipsport extraliga pokračuje dohrávkou! Sparta přivítá od 18.30 hodin rozjetou Plzeň, která se v Praze představí podruhé během osmi dnů. Svěřenci Uweho Kruppa pak mají Plzni co vracet, protože v předešlém utkání, které bylo vyvrcholením akce "Sparta vzdává hold 2019", proti indiánům padli 4:5 po samostatných nájezdech.

Sparta vzdala proti Plzni hold a zaskočila ji v přesilovkách

Na utkání Sparty proti Plzni by nebylo nic zvláštního, pokud by se oba týmy neutkaly podruhé v posledních osmi dnech. Už před reprezentační přestávkou se obě mužstva střetla při vyvrcholení akce "Sparta vzdává hold", ve které sparťané dokázali smazat ztrátu 1:4 a nakonec brali po bojovném výkonu bod. 

191
Speciální dresy pro Hold 2019 nesly jména 191 padlých hrdinů IZS a AČR, kteří zemřeli při výkonu služby od vzniku ČR v roce 1993 do konce roku 2018.

Za to vděčí i povedeným přesilovkám, při kterých pokazili fantastickou bilanci Plzně, když jí v přesilové hře nastříleli hned tři góly. Na jeden z nich nahrál také obránce Jeremie Blain. "Hodně jsme je nacvičovali při trénincích. Takže hned, jak jsem dostal puk od Kevina Klímy, jsem věděl, že mám přihrávat na střed. Tam už stál Lukáš Rousek a díky němu skončila situace gólem," potěšilo kanadského zadáka, který si pochvaloval také atmosféru speciálního zápasu. 

Na letošní jubilejní desátý ročníku Holdu zavítalo celkem 15 578 diváků,  mezi kterými nechyběli zástupci složek Integrovaného záchranného systému i Armády ČR. Ti viděli parádní výkon Lukáše Rouska, který se navíc vrací jako čerstvý reprezentant. Na Švédských hrách si totiž proti Švédsku a Rusku odbyl první starty v reprezentaci, ale kanadské body si nepřipsal. V pondělním utkání už by ale měl opět obléci dres s velkým "S" na hrudi a pomoci Spartě k zisku důležitých bodů.

VSTUPTE DO AUKCE SETŮ SPARTA VZDÁVÁ HOLD

Vyvolávací cena zápasových sad je 4 000 Kč, výhercům aukce budou dodány s certifikátem pravosti. Vyvolávací cena podepsaných puků je 500 Kč. Aukce končí v pondělí 18. února ve 20.00 hodin.


Sparta v. Plzeň řečí čísel:


Dvojice tahounů válí, Plzeň si pojistila dva mladíky

V Plzni si mohou mnout ruce. Návrat Jana Kováře byl totiž trefou do černého, protože útočník Škody na extraligových hřištích válí a výjimkou není ani jeho parťák Milan Gulaš. První jmenovaný to potvrdil i na posledním podniku Euro Hockey Tour, kde zářil zejména v prvním utkání proti Švédům, které sestřelil hattrickem.

Jeho zkušený parťák Milan Gulaš pak bral jednu asistenci, a zatímco do konce víkendu oba dva sdíleli kabinu s Lukášem Rouskem, o pár hodin později už budou opět soupeři. Západočeši navíc potěšili fanoušky novými podpisy smluv. Na západě Čech zůstanou dva mladí odchovanci - útočníci Matyáš Kantner a Jakub Pour.

„Matyáš i Kuba jsou stále mladí hráči, kteří vykazují výkonnostní progres, proto jsme měli zájem si jejich služby pojistit i na následující rok. Jsme moc rádi, že se nám to podařilo i proto, že oba jsou našimi odchovanci. Věříme, že v našem týmu budou i nadále hokejově růst," popsal na klubovém webu sportovní manažer Tomáš Vlasák.


Sparta hraje s Plzní počtvrté, urve druhý triumf?

Ačkoliv se oba týmy potkávají podruhé v krátkém sledu, v základní části to bude v této sezoně naposledy. V první vzájemném souboji sparťané uspěli, když je na západě Čech nerozhodil ani obrat domácích a po vyrovnání Richarda Jarůška si odvezli vítězství 3:2 v prodloužení, které v nastavení vystřelil obránce Jan Košťálek.

4
Už ve čtyřech vzájemných zápasech využil jeden tým alespoň dvě přesilové hry - oběma se to povedlo dvakrát.

Ve druhém souboji už letní posila Sparty nebodovala. Pražané sice dokázali najít odpověď na trefu Jana Kováře, ale pak jim domácí odskočili a trefy Lukáše Klimka s Lukášem Pechem pouze zmírnily konečnou porážku 2:5. Ta byla už šestou z posledních sedmi vzájemných zápasů. Sparta musí zabrat zejména v koncovce, protože jen ve dvou ze sedmi zápasů dala tři a více gólů. 

Poslední vzájemné střetnutí se poprvé odehrálo v Praze, kde oba týmy před více 15 tisíci diváky vzdali hold v rámci akce "Sparta vzdává hold 2019". Vydařenou akci korunoval i parádní souboj, v němž Sparta prohrávala už 1:4, ale dokázala smazat manko a i díky třem gólům v přesilovkám nakonec dotáhla utkání do nastavení, kde Matyáš Kantner rozhodl o porážce 4:5 po samostatných nájezdech.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Sedláček – Piskáček, Delisle, Kalina, Blain, Dvořák, Košťálek, de la Rose – Buchtele, Klimek, Kudrna – Forman, Pech, Bukarts – Klíma, Smejkal, Rousek – Beran, Černoch, Kumstát.

HC Škoda Plzeň: Frodl - Pulprodl – Pulpán, Čerešňák, Moravčík, Allen, Kvasnička, Vráblík – Pour, Kovář, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Kracík, D. Kindl, Kantner – Preisinger, Indrák.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek