12. 10. 2017 Petr Pavlík

Znovu doma, do Prahy míří Mladá Boleslav!

Netrvalo to dlouho a sparťané se opět představí před vlastními fanoušky. V rámci 12. kola Tipsport extraligy do Prahy tentokrát zavítá Mladá Boleslav, která aktuálně prožívá období vzestupu. Středočeši mají na kontě prozatímních osmnáct bodů, sparťané jsou v těsném závěsu se sedmnácti body. Svěřenci trenérů Kalouse a Nedvěda se výhrou nad Litvínovem odrazili k lepším výkonům. Úvodní buly tohoto duelu je naplánováno v 18.30 hodin na ledě pražské O2 areny.


Divoký vstup do sezony a skalp úřadujícího mistra

Oba soupeři se spolu střetli už v herní fázi na nový extraligový ročník. V utkání, které hostily Poděbrady, se více dařilo Středočechům, kteří po urputném výkonu vybojovali cennou výhru 2:1 v prodloužení. O týden později se hrála odveta, ale už v Mladé Boleslavi. Zde sparťané rovněž trochu tápali, a nakonec domácí opět zvítězili, tentokrát 3:2. V obou dvou případech režírovalo výhru zejména útočné trio Orsava – Musil – Lenc, které se postaralo o většinu gólů na boleslavské straně.

Po vcelku úspěšné přípravě Mladoboleslavští vstoupili do nového ročníku dvěma porážkami, poté nepříznivou bilanci vyrovnali dvěma výhrami. Tým z města automobilů je tom po jedenácti odehraných kolech celkem slušně, družina trenéra Patrika Augusty totiž z pěti zápasů odcházela jako vítěz v základní hrací době. Třikrát se jí naopak nepodařilo bodovat vůbec a stejný počet svítí také v kolonce proher po základní hrací době.

K prvnímu utkání vyjeli Středočeši na led nováčka z Jihlavy, kde na domácí výběr nestačili a podlehli 3:4. Po prohraném zápase s Chomutovem 1:2 nemuseli Bruslaři příliš panikařit, jelikož si nejprve připsali výhru v brněnském pekle 3:2 a vzápětí pokořili na svém ledě Pardubice poměrem 4:2. Avšak po porážkách v Liberci, doma s Plzní a ve Vítkovicích zadělaly hlavnímu trenérovi zase o něco více vrásek na čele. Od sedmého kola v Ostravě se jako by obrátila karta na druhou stranu a Bruslaři až na jednu výjimku počítají výhry. Nejprve zabrali doma proti Litvínovu 2:0, pak sice prohráli v Hradci Králové 1:2, ale poslední dvě kola šla v jejich prospěch. Ve svém prostředí skolili zlínské Ševce 4:1 a z Olomouce si odvezli tříbodový lup za výhru 3:1.


Odchod bruslařské letky, ale příchod útočného arsenálu

Mladoboleslavská kabina doznala v létě hned několika změn. Tým opustil například Tomáš Halász, který zamířil do Znojma, nebo mladičtí forvardi Ivan Durač společně s Vítem Jonákem. Své místečko vyklidil také další gólman Jan Lukáš. Bývalý sparťan se rozhodl posílit Banskou Bystricu hrající slovenskou nejvyšší soutěž. Po odchodu řízného zadáka Davida Šticha do Kladna nastala v obranných řadách velká mezera. Snad největší ztrátou je dozajista obránce Tomáš Voráček, kterému se dostalo velké pocty, jelikož tento vytáhlý bek poprvé v kariéře okouší KHL v dresu Slovanu Bratislava.

Po značných ztrátách však do mladoboleslavského týmu přišli hráči, kteří by jej mohli nahradit. Z Hradce Králové Bruslaři získali do svého týmu rtuťovitého útočníka Tomáše Knotka nebo Petra Holíka. Největší posilou útočného komanda je Jakub Valský, který před dvěma sezonami získal mistrovský titul s Libercem. Defenzivu pro změnu vyztužil nejproduktivnější zadák WSM ligy v minulém ročníku Jiří Říha, který do klubu se lvem ve znaku přicestoval z Jihlavy. Z Plzně navíc přišel mladý David Němeček.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU MLADÉ BOLESLAVI

PŘÍCHODY ODCHODY
Martin PROCHÁZKA (Ú, HC Škoda Plzeň) Petr MRÁZEK (Ú, neznámo)
Ronald KNOT (O, HC Slavia Praha) Kroni MUSLIU (Ú, neznámo)
Tomáš KNOTEK (Ú, Mountfield HK) David ŠTICH (O, Rytíři Kladno)
Oldrich KOTVAN (O, Aukro Berani Zlín) Tomáš HALÁSZ (B, Orli Znojmo - EBEL liga)
David NĚMEČEK (O, HC Škoda Plzeň) Jan LUKÁŠ (B, Orli Znojmo - EBEL liga)
Jan RŮŽIČKA (B, Des MoinesBuccaneers) Jan HOLUB (O, Jablonec)
Jiří ŘÍHA (O, HC Dukla Jihlava) Jiří KUČNÝ (O, neznámo)
Jakub VALSKÝ (Ú, Bílí Tygři Liberec) Marek TRONČINSKÝ (O, HC Dynamo Pardubice)
Petr HOLÍK (Ú, Severstal Čerepovec - KHL) Tomáš VORÁČEK (O, HC Slovan Bratislava)
Vladimír EMINGER (O, HC Sparta Praha) Ivan ĎURAČ (Ú, neznámo)
Vít JONÁK (Ú, Vsetín)
Tomáš POSPÍŠIL (Ú, Soligorsk)
Tomáš URBAN (Ú, neznámo)
Martin LÁTAL (Ú, Mountfield HK - hostování)


Bilance v minulé sezoně? Utkání hovoří jasně pro Spartu!

Zápasová bilance z uplynulého ročníku zní celkem jednoznačně. Už při pohledu na samotné výsledky měli svěřenci trenéra Jiřího Kalouse převahu. První utkání hrané v Praze ovládli domácí, kteří naprosto deklasovali boleslavský výběr poměrem 9:0! Tento zápas zjevně utkvěl v paměti oběma týmům, jelikož to byli opět Pražané, kteří měli v utkání navrch. V Mladé Boleslavi po gólech Safina, Pecha, Hlinky a nejlepšího střelce minulé sezony Petra Vrány už hosté vedli o tři branky. Závěr domácí pořádně zdramatizovali, sparťané ale vyrovnání nepřipustili a zvítězili 4:3.

Taktéž v posledních dvou zápasech minulého ročníku zvítězili Holešovičtí. Ti nejprve opět hostili Mladou Boleslav na svém ledě, kde si se svým sokem příliš nezahrávali a porazili ho dokonce i s čistým kontem v zádech! Gólový účet zápasu otevřel Andrej Kudrna, na jehož gólovou trefu navázal Petr Vrána. Sparťané orámovali druhou periodu jedním vstřeleným gólem v první a ve třetí třetině a zaslouženě vyhráli 4:0. V pořadí čtvrtém vzájemném měření sil dopadli lépe opět Pražané! Parta vedená kapitánem Jaroslavem Hlinkou cestovala do středních Čech, odkud si odvezla výhru 4:2.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Honzík – Pavelka, Dvořák, Zámorský, Nedomlel, Kalina, Mikuš – Smejkal, Pech, Saponari – Klimek, Hlinka (C), Forman – Říčka, Vrána (A), Uher – Kumstát (A), Reichenberg, Kudrna. Trenéři: Jiří Kalous a Jaroslav Nedvěd.

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Eminger, Hanzlík (C), Němeček, Říha, Hrdinka, Stříteský, Knot – Musil, Holík, Lenc (A) – Pacovský, Knotek, Valský – Klepiš (A), Žejdl, Orsava – Pabiška, Urban, Procházka. Trenér: Patrik Augusta.



FOTO: Jan Pavlíček/BK Mladá Boleslav

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek