1. 10. 2016 Petr Pavlík

Bitva na ostří nože, Sparta míří na Kometu!

Aktuální ročník Tipsport extraligy je v plném proudu. Sparta naposledy zvítězila v domácím duelu nad Berany ze Zlína vysoko 5:1, když se dvěma góly zaskvěl sparťanský útočník Miroslav Forman. Nyní se jí postaví další moravský soupeř, který bude určitě těžším oříškem. Duel, ve kterém se představí bývalé české hvězdy KHL, startuje na ledě DRFG Areny 2. října v 17.15 hodin.

Čtvrté místo na Dolomiten Cupu, snový vstup do ligy

K prvnímu přípravnému zápasu zajížděla brněnská výprava na led svého partnerského klubu z Třebíče a svěřenci trenérského tria Zábranský – Pokorný – Pešout v historicky nejmladší sestavě udolali Horáckou Slavii 3:2. Poté se už naplno rozeběhl kolotoč přípravných zápasů. Druhý zápas byl pro Brno taktéž vítězným, jelikož v Přerově zvítězilo poměrem 5:1 a poté ještě doma předčilo bratislavský Slovan 5:3. Odveta se slovenským celkem byla na programu o pět dní později na půdě soupeře, kde Brňané padli 1:2. Možnost odčinění této porážky měla parta kolem kapitána Leoše Čermáka na svém stadionu proti Amuru Chabarovsk, ale účastníkovi KHL podlehla 0:3.

Všechna pozornost poté směřovala k prestižnímu turnaji Dolomiten Cup, na kterém se před rokem představila jako jediný český zástupce Sparta. Turnaj hraný na dva zápasy se modrobílým moc nepovedl. První zápas s Norimberkem prohráli 2:3, ve druhém se postavili Klagenfurtu, ale ani tentokrát to nevyšlo a Moravané padli stejným poměrem, a tak celý turnaj zakončili na poslední čtvrté pozici.

Další utkání rovněž ovoce nepřinesla. Nejprve přišla porážka v Hradci Králové 1:3, pak se pro změnu museli brněnští hráči sklonit v Českých Budějovicích, kterým podlehli rovněž 1:3. V osmém zápase se už obrátila karta a tým Libora Zábranského dokázal prolomit mizérii porážek, když v domácím odvetném utkání pokořil hradecký Mountfield 4:1. Na závěr si Kometa zpestřila herní přípravu duelem proti Znojmu, v němž se hrálo O pohár hejtmana JMK. V zápase se blýskl hattrickem junior Martin Nečas a hlavně díky němu brněnská družina přehrála účastníka rakouské EBEL ligy 4:1.

Brněnský lodivod mohl být s přípravou spokojen jen na padesát procent, ale do samotné Tipsport extraligy vletěli loňští čtvrtfinalisté ve velkém stylu. Hned v prvním duelu nové sezony bylo na programu moravské derby hrané ve Zlíně, v němž Kometa vyhrála poměrem 5:3, poté přetlačila doma Moutfield 4:1 a po výhře 5:1 nad Mladou Boleslaví si připsala na západě Čech skalp plzeňské Škodovky 6:3. První nezdar přišel až v utkání s Vítkovicemi, ve kterém svěřenci trenéra Zábranského padli 0:1 po samostatných nájezdech. Moravany to ale nevyvedlo z míry a výsledkem toho byly dvě výhry. Nejprve v Karlových Varech 4:2 a následně 7:1 v domácím duelu s litvínovskou Vervou. Prozatím poslední střetnutí odehráli brněnští borci na ledové ploše v Pardubicích, kde Čermákova parta doslova vydřela dva body na úkor snažícího se Dynama za výhru 4:3 v prodloužení.

"Nebylo to o šikovnosti, spíš bylo dobré, že jsem zůstal stát před bránou, bek odjel, Marek Kvapil to na sebe natáhl a pak mi to dal. Musel jsem zakončit, naštěstí Štěpánek udělal první pohyb a mně to pak klaplo do prázdné. Trochu šikovnosti a trochu štěstí," hodnotil svoji vítěznou trefu brněnský forvard Vojtěch Němec. Zároveň však nepopřel, že se Brňané při svojí přesilové hře v závěru základní hrací doby stáhli až příliš hluboko do svého pásma. "Věděli jsme, že oni po nás půjdou, že nemají co ztratit. Napadali ve čtyřech, a místo, abychom se puku zbavili a poslali jej do středního pásma, tak se stala chyba. Byla to taková blbá situace a Tomáš Rolinek se z toho dostal sám před bránu. Stalo se, máme dva body, nad tím bych nebrečel," přiznal na brněnském webu třicetiletý útočník.

Brno přivedlo zvučná jména, ztratilo kanonýra a oporu

Za největší ztrátu můžeme považovat odchod zadáckého ostrostřelce Tomáše Kaberleho, dále bývalého sparťanského beka Jana Hanzlíka, který kývl na nabídku Mladé Boleslavi, a od této sezony obléká právě mladoboleslavský trikot. První jmenovaný nastřádal v minulém ročníku v 51 zápasech dvacet kanadských bodů za tři přesné zásahy a sedmnáct asistencí. Další hokejisti, kteří opustili Kometu, jsou obránci Lukáš Kozák a Petr Štindl.

Kabina musela počítat další oslabení. Útočník Rastislav Špirko si začal hledat nové angažmá a nakonec zakotvil u třineckých Ocelářů. Dále tu máme brankáře Martina Faltera a forvardy Viléma Buriana s Davidem Ostřížkem. Všichni tři borci odešli za větším herním vytížením do Olomouce. Jakub Koreis pro změnu odešel na hostování do Plzně a stejný případ nastal u zadáka Tomáše Dujsíka, který posílil karlovarskou Energii. Z klubu navíc ještě odešel Petr Kuboš do GKS Tychy.

Kabinu Moravanů naopak přišel posílit reprezentační obránce Ondřej Němec. Hráč s třiašedesátkou na zádech opustil slavnou KHL a zamířil z týmu Severstal Čerepovec do organizace Komety Brno. Stejnou trasou putovaly také další čtyři nové tváře “modrobílého“ mužstva. Prvním případem je příchod Martina Erata z Avangardu Omsk, druhá velká “ryba“ v týmu Komety je Martin Zaťovič, který naposledy působil v Ladě Togliatti, dále Marek Kvapil z Neftěchimiku Nižněmamk, a tento zlatý kroužek korunoval šestadvacetiletý brněnský rodák Tomáš Vincour, který přišel ze Sibiru Novosibirsk. Tyto hráče ještě doplnili z Karlových Varů útočník Marcel Haščák a obránce Michal Gulaši a složení nově tvořícího se mužstva přišel omladit bývalý vítkovický bek Jan Štencel.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU KOMETY BRNO:

PŘÍCHODY ODCHODY
Ondřej NĚMEC (O, Severstal Čerepovec) Tomáš KABERLE (O, ukončil kariéru)
Michal GULAŠI (O, HC Energie Karlovy Vary) Martin FALTER (B, HC Olomouc)
Jan ŠTENCEL (O, HC Vítkovice Ridera) Jan HANZLÍK (O, BK Mladá Boleslav)
Marcel HAŠČÁK (Ú, HC Energie Karlovy Vary) Tomáš SVOBODA (Ú, HC Škoda Plzeň)
Vlastimil DOSTÁLEK (Ú, HC Zubr Přerov) Petr ŠTINDL (O, HC Nové Zámky)
Marek KVAPIL (Ú, Neftěchimik Nižněkamsk) Petr TON (Ú, Rytíři Kladno)
Martin ERAT (Ú, Avangard Omsk) Antonín HONEJSEK (Ú, PSG Zlín)
Martin ZAŤOVIČ (Ú, Lada Togliatti) Rastislav ŠPIRKO (Ú, HC Oceláři Třinec)
Tomáš VINCOUR (Ú, Sibir Novosibirsk) David OSTŘÍŽEK (Ú, HC Olomouc)
Petr KUBOŠ (O, GKS Tychy)
Lukáš KOZÁK (O, HK Dukla Trenčín)
Vilém BURIAN (Ú, HC Olomouc)

Bilance z uplynulé sezony hovoří jasně pro sparťany

První vzájemný zápas sezony 2015/16 se odehrál na moravské půdě, na níž sparťané podlehli Kometě 3:5. Gólové hody tehdy vyzněly lépe pro domácí, když v závěru rozhodl o osudu tohoto utkání brněnský Hynek Zohorna. Za Spartu se trefili Robert Sabolič, dnešní hráč Vladivostoku, Daniel Přibyl, který nyní usiluje o stálé místo v týmu Calgary Flames, a Jan Piskáček. Druhé střetnutí se odehrálo opět v Brně. Zároveň se však jednalo o druhý zápas Komety na Winter Classic pod širým nebem. Brno tenkrát přepsalo české hokejové dějiny, jelikož na duel se Spartou přišlo rekordních 21 500 diváků. Ale byli to nakonec svěřenci trenéra Josefa Jandače, kteří se po utkání radovali z výhry 4:2.

9-3
Poměr získaných bodů v extraligové sezoně 2015/2016 vyzněl lépe pro pražskou Spartu, která dokázala hned třikrát zvítězit.

Třetí duel byl na programu už v Praze a nabídl atraktivní podívanou. Skóre otevřel už ve čtvrté minutě Lukáš Klimek, a to zdaleka nebylo vše. Později se prosadili Sabolič s Curtisem Hamiltonem a navíc Miroslav Forman ještě navýšil vedení Pražanů na 4:0. S brněnskými nadějemi to vypadalo hodně špatně, když ještě přiložili pod kotel kapitán Jaroslav Hlinka a Michal Dragoun. Druhou třetinu sice hosté ovládli 2:1, ale jejich plamínek rychle zhasl ve třetí části sparťan Jan Buchtele a minutu před koncem závěrečné sirény přidal devátý zářez znovu Forman a stanovil tak na konečných 9:3 pro svůj výběr.

V dosavadním posledním vzájemném utkání se opět hrálo v hlavním městě České republiky. Sparťané už tak produktivní nebyli, ale začátek zápasu tomu rozhodně neodpovídal. Už po dvou odehraných minutách totiž otevřel gólový účet zápasu Andrej Kudrna, kterému po hrubé chybě namazal jeden z obránců Brna puk přímo na hokejku. V osmé minutě vyrovnal kapitán hostů Leoš Čermák, ale to bylo z jejich strany vše. Poté už stříleli branky jen hokejisté s velkým "S" na prsou. V 35. minutě Lukáš Cingel a další zásah přidal do šatny Hamilton. V posledním dějství vstřelil pátou branku do sítě Brňanů Forman, a stanovil tak na konečných 5:1.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Kometa Brno: Vejmelka – O. Němec, Štencel, Kováčik, Gulaši, Trška, Malec, L. Vágner – M. Erat, Nečas, M. Kvapil – Haščák, V. Němec, Zaťovič – Dočekal, Čermák, J. Káňa – T. Vondráček, Hruška, Dymáček – F. Dvořák. Trenér: Libor Zábranský.

HC Sparta Praha: Pöpperle – Piskáček, Nedomlel, Eminger, Gernát, Hrbas, Mikuš, Kalina, Barinka – Forman, P. Vrána, Ružička – Netík, J. Hlinka, Černoch – Pech, Kumstát, Ihnačák – Cingel, Kudrna, O. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek