9. 9. 2017 Petr Pavlík

Poprvé doma, do Prahy míří nováček z Jihlavy!

V prvním kole nové sezony Tipsport extraligy zajížděla Sparta do Pardubic, odkud si po hektickém závěru přeci jen odvezla tři body. Nyní ji však čeká pikantní menu, jelikož do Prahy po velmi dlouhé době zavítá nováček a držitel dvanácti titulů z Jihlavy. V posledních bitvách oba soupeři uspěli, a tak bude zajímavé, kdo se udrží na vítězné vlně. Sparťané sehrají tento duel jako rodinné utkání, navíc před kamerami televizní stanice ČT Sport. Střetnutí těchto dvou tradičních rivalů z dob minulých startuje v pražské O2 areně už v 15.05 hodin!

V přípravě se nedařilo, extraligová premiéra ale vyšla

Jihlavská Dukla sehrála své přípravné duely pouze s českými zástupci. Nastoupila k celkem šesti zápasům, ale jejími protivníky byly jen tři celky. Jako první prověřili Duklu olomoučtí Kohouti,  s kterými Jihlava padla těsným poměrem 1:2. Nepoštěstilo se jí ani v následujícím dvojboji s brněnskou Kometou, jelikož mistr uplynulého ročníku nejvyšší české soutěže dokázal vyhrát v obou dvou zápasech. V prvním utkání hraném v Jihlavě prohráli domácí 1:5, v Brně už to bylo o něco lepší, ale svěřence trenéra Vlka opět zradila hlavně produktivita, vstřelili pouze jediný gól a prohráli 1:3.

Spravit si chuť měla možnost Dukla v odvetě s Hanáky, ale ani zde si nováček Tisport extraligy úvodní výhru nepřipsal. Olomouc v Jihlavě zopakovala téměř identický výkon, alespoň co se týče konečného skóre. Jihlava tak měla po čtyřech odehraných zápasech na kontě čtyři porážky. Velmi blízko své první výhře byla v posledních dvou duelech proti Zlínu. V prvním vzájemném měření sil vyhráli Berani, ve druhém zápase už svěřenci trenéra Petra Vlka nezaváhali a na závěr přípravy zvítězili 3:1.

Přípravné zápasy jsou ale nyní již zapomenuty, protože v pátek odstartovala Tipsport extraliga a hráči Jihlavy zvládli úvodní kolo vítězně. Na domácí půdě hostili Mladou Boleslav a ambiciózní Středočechy porazili 4:3 v prodloužení. Vítěznou branku si v 62. minutě připsal Tomáš Jiránek.


Žlutočervení znovu po dvanácti letech zpátky mezi elitou!

Jihlava zažila v minulé sezoně opravdu skvělou jízdu, která vedla až k postupu do Tipsport extraligy. Hráči z Vysočiny projeli uplynulým ročníkem doslova jako parní válec a téměř bez ztráty kytičky. Menší krizi měli čerství šampioni WSM ligy na podzim od 12. do 21. listopadu 2016, jelikož pětkrát za sebou prohráli. Následně jako by se vše obrátilo a začalo se především vyhrávat a prohry se čítaly jen sporadicky. Zápolení dovedla Dukla až do baráže o extraligu, ve které musela ukázat svoji kvalitu, a to se jí také povedlo. Po dostatečném bodovém zisku totiž postoupila a slavila návrat do nejvyšší soutěže.

Po velmi vydařené sezoně však došlo v jihlavském kádru k mnoha změnám. Kádr týmu z Vysočiny opustila hned řada opor, jako je například gólman Miroslav Svoboda, který odešel k Indiánům do Plzně. Další ztrátou jsou gólové choutky Aleše Jergla, jemuž skončilo hostování, a zamířil tak zpět do Olomouce. Českou nejvyšší soutěž si ani nezahraje obránce Filip Dundáček, který vyslyšel vábení Vsetína a za větším herním vytížením do Mladé Boleslavi odešel také nejproduktivnější bek Jiří Říha.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU JIHLAVY

PŘÍCHODY ODCHODY
Jan ZDRÁHAL (O, SK Horácká Slavia Třebíč - WSM liga) Miroslav SVOBODA (B, HC Škoda Plzeň)
Jakub Suchánek (O, HC Motor České Budějovice - WSM liga) Jiří Říha (O, BK Mladá Boleslav)
Petr Ulrych (O, Rytíři Kladno - WSM liga) Tomáš Kaláb (O, SK Horácká Slavia Třebíč - WSM liga)
Lukáš Žalčík (Ú, HC Motor České Budějovice - WSM liga) Michal Důras (Ú, Štrasburk)
Lars Volden (B, HK Dukla Trenčín) Jiří Dobrovolný (O, ukončil kariéru)
Nicolai Bryhnisveen (O, Tingsryds AIF) Aleš Heinrich (Ú, HC Kometa Brno)
Erik de la Rose (O, Storhamar) Lukáš Sáblík (B, konec kariéry)
Radovan Puliš (Ú, HKM Zvolen) Vlastimil Bilčík (O, MH Automatyka Gdansk)
Radovan Macík (HK Nitra) Filip Dundáček (O, VHK Vsetín)
Jan Semorád (Ú, GKS Tychy) Aleš Heinrich (Ú, HC Kometa Brno)
Erik de la Rose (O, Storhamar) Lukáš Jícha (F, SKLH Žďár nad Sázavou)
Filip Surovka (Ú, MHC Martin) David Březina (F, VHK Vsetín)
Jiří Rys (BK Mladá Boleslav) Jan Semorád (Ú, neznámo)
Michal Hlinka (Ú, HC VÍTKOVICE RIDERA) Filip Surovka (F, neznámo)

Kabina Jihlavy doznala několika odchodů, ale vedení se podařilo přivést naopak skvělé posily, které by určitě měly být schopny nahradit jejich předchůdce. Do brankoviště přišel zvýšit kvalitu norský reprezentační brankář Lars Volden, defenzivu vyztužil urostlý zadák Petr Ulrych nebo maličký Petr Šidlík. Dirigentem v obranných řadách by měl bezesporu být Švéd Erik de la Rose, který v minulé sezoně oblékal dres Storhamaru. Do útoku přišli pro změnu Tomáš Jiránek nebo Lukáš Žalčík. Velikou úlevou pro jihlavské fanoušky je také určitě prodloužená spolupráce s neodmyslitelným článkem sestavy Tomášem Čachotským, s nímž klub uzavřel nový kontrakt.


Obránce Pavelka: Prohrát první zápas doma by bylo hloupé

Byl jedním ze sedmi hráčů, kteří absolvovali premiéru ve sparťanském dresu, a to ještě na střídačce čekaly na šanci další nové tváře: gólman David Honzík a třináctý útočník Lukáš Rousek. Obránce Tomáš Pavelka si v pátek užil první duel za pražský velkoklub a slavil tříbodovou výhru na ledě pardubického Dynama. "Byl to pro mě i ostatní kluky, co přišli, velký zážitek. Na zápase bylo přes osm tisíc lidí, což si ani nepamatuju, jestli jsem někdy zažil. Už se moc těšíme na první domácí zápas," říká nadšeně defenzivní posila z Litvínova.

Duel v Pardubicích byl vyrovnanou partií, ovšem Sparta se dokázala prosazovat v nabídnutých šancích a po polovině duelu vedla 3:0. Když ale třicet vteřin před koncem třetí třetiny svítilo na ukazateli skóre 2:3 z pohledu domácích, nebylo sparťanům moc dobře po těle. "Měl jsem možná v tu chvíli menší obavy, ale na druhou stranu šlo za náš tým na led pět bojovníků odhodlaných to dotáhnout do vítězného konce. A povedlo se to," vypráví Pavelka. "Samozřejmě by bylo lepší to dohrát v klidu a pomoci gólmanovi k nule, ale i tohle nás může posílit. Dají se vzít pozitiva i z tohoto průběhu zápasu. Musíme být opatrní v příštích duelech a nepustit soupeře takhle do kontaktu."

Po vítězném prvním zápase venku čeká inovovanou sestavu Sparty domácí premiéra proti nováčkovi z Jihlavy, který v prvním duelu porazil Mladou Boleslav. "Zatím si moc nedovedu představit, co přesně od Jihlavy čekat. Nicméně určitě se na soupeře dobře připravíme, trenéři nám ukáží video a určí před zápasem taktiku, kterou když budeme dodržovat, zvítězíme," má jasno sparťanský obránce. "Pro mnoho z nás to bude něco úplně nového, zahrát si v O2 areně před domácím publikem… Potřebujeme potvrdit tři body, protože když vyhrajete venku první zápas sezony, bylo by dost hloupé pak první utkání doma prohrát."


Poslední střety s Jihlavou se datují k ročníku 2004/2005

V samostatné české nejvyšší soutěži, tj. od roku 1993, se tito dva velikáni potkali celkem dvaatřicetkrát. Poprvé od rozdělení Československa se Sparta utkala s Jihlavou na rozjezdu nové sezony 1993/1994. Tehdy si sparťané připsali po výborné třetí třetině vysokou výhru 7:3. V sezoně 1995/1996 se oba celky střetly dokonce v play off, když ve čtvrtfinále Sparta vyřadila svého soka tím nejkratším možným způsobem 4:0 na zápasy.

V prvním zápase si připsala triumf 2:1, poté 6:2 a po výhrách 5:2 a 5:4 v samostatných nájezdech na jihlavské půdě dotáhla svou misi do zdárného konce. Úplně poslední bitva těchto dvou týmů, ne všichni sparťané si ji budou pamatovat, se odehrála v sezoně 2004/2005. Sparta tehdy hostila Jihlavu ještě v Holešovicích, přičemž výhru domácích hokejistů zejména řídil dvougólový a nynější sportovní manažer Michal Broš.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Aittokallio – Zámorský, Dvořák, Kalina, Pavelka, Piskáček, Nedomlel – Reichenberg, Vrána, Hlinka – Kudrna, Pech, Kumstát – Forman, Klimek, Říčka – Černoch, Uher, Saponari - Rousek. Trenéři: Jiří Kalous, Jaroslav Nedvěd.

HC Dukla Jihlava: Škarek – de la Rose, Suchánek, Šidlík, Bryhnisveen, Zdráhal, Kajínek, Ulrych – Macík, Skořepa, Jiránek – Čachotský, Seman, Rys – Žálčík, Hlinka, Anděl – Protasenja, Hubáček, Váňa. Trenér: Petr Vlk.


Doprovodný program před galerií Harfa (12.00 až 14.00 hodin):

  • nafukovací dětské hokejové hřiště
  • dovednostní slalom na čas
  • slackline od Freestyle Kolbenka (Praha 9)
  • střelba na plechovky
  • dárek pro nejaktivnější malé sparťany
  • focení s maskotem Sparťákem
  • hádání sparťanské sestavy
  • soutěž "Sestav si svůj tým" – v průběhu pěti dětských utkání si nejmenší fanoušci budou moci sestavit vlastní tým, na každém utkání bude nová pětka; děti si mohou svůj tým vybarvit a ti nejaktivnější získají sparťanskou odměnu
  • sladké vafle pro nejmejší fanoušky (vedle hlavního fanshopu v O2 areně)

Každé dítě, které přinese do Zákaznického centra v O2 areně obrázek se sparťanskou tematikou, dostane i tentokrát volnou vstupenku na dětské utkání!

Dárek od partnera utkání, společnosti REJ

Po utkání se můžete před halou těšit na dárek v podobě sušenek od společnosti REJ s.r.o.!

Společnost REJ s. r. o. je český výrobce a distributor cereálních sušenek, tradičních plněných perníků, bezlepkových kukuřičných křupek a dalších produktů. Cílem společnosti je přinášet na trh kvalitní a poctivé pochutiny pro celou rodinu. Pro děti je určený především široký sortiment křehkých křupek bez soli (již pro kojence), jemně solených nebo v různých ovocných nebo čokoládových příchutích. Nejen maminky si pochutnají na cereálních sušenkách, na jejichž vývoji spolupracuje známý výživový specialista Ing. Petr Havlíček. Novinkou roku 2017 jsou skutečně celozrnné sušenky s čokoládou, oříšky nebo s jahodami a chia. Nabídku doplňují snídaňové cereálie s vlákninou, celozrnné těstoviny a bylinné čaje. Výrobky spol. REJ žádejte v prodejnách zdravou výživou, vybrané produkty zakoupíte v HM Globus, TESCO a celý sortiment si můžete prohlédnout a výhodně objednat na rejfood.cz.


Partner dětského utkání:


FOTO: HC Dukla Jihlava

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek