14. 4. 2016 Daniel Ryl

Získá Sparta v šestém finále pátý titul?

Dlouhých devět čekali hokejisté Sparty i jejich fanoušci na účast ve finále. Do něj se sparťané podívají už pošesté v historii Tipsport extraligy a jsou v ní velice úspěšní. Z pěti finálových účastí totiž čtyřikrát zvítězili a získali poslední z celkových osmi titulů. V porovnání s Libercem jsou tedy výrazně zkušenější, protože Bílí Tygři si užívají svou premiérovou cestu do finále.

1999/2000 – Sparta vs. Vsetín 3:0 na zápasy

Přelom tisíciletí patří mezi nejlepší období v novodobé historii pražského celku. Sparta v sezoně 1999/2000 suverénně ovládla základní část o jedenáct bodů před druhým Zlínem. Sparta měla navíc se 193 brankami nejlepší útok soutěže a do vyřazovací části šla v roli favorita. Nejsilnější zbraní sparťanů pak byla domácí hala.

V ní během základní části prohráli pouze dvakrát a vytvořili rekordní domácí sérii vítězství, která se zastavila na sedmnácti zápasech. Na domácí prostředí se sparťané spoléhali také v play off, kde nezaváhali ani jednou. Po třech zápasech vyřadili Pardubice, poté Litvínov a ve finále zdolali po třech zápasech Vsetín, čímž vložili klín do jeho úspěšné éry.

„Toto finále bylo asi nejhezčí a nejtěžší. Nemůžu říct, že výsledkově, ale herně určitě. Navíc tehdy to bylo po delší době a hrozně moc jsme ho chtěli. To byla tehdy proti Vsetínu asi naše výhoda, protože oni jich měli hned pět v řadě,“ vzpomíná po letech poslední sparťanský pamětník Jaroslav Hlinka, jenž byl u všech zlatých sezon Sparty.

Mistrovský kádr Sparty: Bříza, Přikryl – M. Sýkora, Kučera, Ptáček, Šrek, J. Nedvěd, Benýšek, Rebolj, Holý – Výborný, Martinec, Chabada, Zelenka, J. Hlinka, Žemlička, Vůjtek, Broš, V. Novák, Kratěna, Eiselt, Kašpařík, Havelka, Slanec. Trenéři: František Výborný a Pavel Hynek.

2000/2001 – Sparta vs. Vsetín 1:3 na zápasy

Vydařenou sezonu prožili sparťané také v následující sezoně. Její základní část sice tentokrát zakončili až na pátém místě tabulky, ale vzhledem k vyrovnanosti soutěže to nebylo nic hrozného. Druhé Znojmo dělily od osmého Zlína pouze tři body! Spartu tak čekaly atraktivní a vyrovnané souboje s litvínovským Chemopetrolem.

S nejproduktivnějším hráčem základní části Patrikem Martincem Sparta ovládla hned první utkání, ale po dvou domácích zápasech byl stav vyrovnaný 2:2. Následný triumf na severu Čech potvrdili sparťané na domácí půdě a postoupili dál. V semifinále si Pražané snadno poradili s Vítkovicemi, na kterých se možná projevila únava ze sedmizápasové série s Pardubicemi.

Po třech zápasech slavili sparťané další postup do finále, kde narazili na suverénní Vsetín. Ačkoliv si Sparta odvezla z Lapače stav 1:1 na zápasy, doma dvakrát selhala a před vlastními fanoušky musela skousnout radostnou euforii soupeře, který holešovickému celku vrátil předešlou porážku.

Stříbrný kádr Sparty: Bříza, Přkryl – Ptáček, Rebolj, Aitken, Šrek, Jiruš, Kroupa, Zábranský, Hanzlík, Dobroň, J. Nedvěd, Holý – Broš, Havelka, Žemlička, Zelenka, Chabada, Hnát, J. Hlinka, Kratěna, Kanko, Slanec, Sivek, Vůjtek, Volráb, Duda, Kašpařík, V. Novák, Hrbek, Martinec, Netík.

2001/2002 – Sparta vs. Vítkovice 3:0 na zápasy

Devátý ročník české nejvyšší soutěže se nesl v podobném duchu jako ten na přelomu tisíciletí. Sparta opět jasně ovládla základní část a stejně jako o dva roky dříve v ní zvítězila s jedenáctibodovým náskokem na druhý Zlín. Svěřenci Václava Sýkory tak věřili, že se bude historie opakovat a na startu vyřazovací části to tak vypadalo.

Sparta totiž vedla nad Třincem už 3:0 na zápasy, ale poté padla na ledě Ocelářů po samostatných nájezdech a nestačila na ně ani doma. Sérii tak rozhodla až v šestém utkání na ledě soupeře a čekalo ji pražské derby se Slavií. S tou už si Pražané poradili jasně 3:0, což je posunulo do finále s Vítkovicemi.

S nimi začali sparťané porážkou, ale poté třikrát vyhráli a po krátké pauze zvedli nad hlavu další pohár pro vítěze Tisport extraligy. V tehdejším mistrovském kádru nechyběl patnáctibodový Jaroslav Hlinka (9+6) a kromě něho také Tomáš Netík. Po čtrnácti letech se oba hráči pokusí o zisk další cenné trofeje.

Mistrovský kádr Sparty: Bříza, Přikryl – J. Nedvěd, Srdínko, Ptáček, Šrek, Hamr, Richter, Jiruš, Hanzlík, Zábranský – Zelenka, J. Hlinka, Žemlička, Kratěna, Broš, Chabada, Tomík, Bělohlav, Tomajko, V. Novák, Kašpařík, Sivek, Havelka, Netík. Trenéři: Václav Sýkora a Pavel Hynek.

2005/2006 – Sparta vs. Slavia 4:2 na zápasy

Když už jsme u Jaroslava Hlinky, Spartě očividně přináší štěstí. Po posledním mistrovském titulu totiž vyslyšel vábení zahraničí a Prahu na několik sezon opustil. Když se v roce 2006 vracel, asi netušil, co ho čeká. Spartě pomohl v závěru základní části k postupu do play off, které si svěřenci Františka Výborného vybojovali v posledním kole proti Slavii.

Následně po šesti zápasech vyřadili Zlín, po pěti duelech si poradili se Znojmem a mohli se těšit na první ryze pražské finále. I díky bodům Jaroslava Hlinky dotáhla pohádkový příběh až ke zlaté tečce a potřetí zvedla nad hlavu mistrovský titul. Co se Hlinky týče, ten byl s deseti brankami nejlepším střelcem play off, měl nejvíce bodů ze všech hráčů a ovládl bilanci +/-.

Hrdinou Sparty se však stal brankář Petr Bříza, který svými často neuvěřitelnými zákroky držel svůj tým nad vodou a mnoho fanoušků i hráčů se ještě dnes shodne na tom, že titul Spartě doslova vychytal. „Zvedl pohár nad hlavu, odchází jako král,“ řekl tehdy po zisku titulu Ondřej Kratěna. Díky němu se tak mohli radovat i mladší. „Nikdy jsem nic nevyhrál, oslavy budou asi divoké. Chytnu se starších hráčů a uvidím, jak dopadnu,“ usmíval se tehdy pamětník Michal Dragoun.

Mistrovský kádr Sparty: Bříza, Schwarz – Pilař, Černošek, Vykoukal, Ptáček, Stehlík, Hanzlík, Tabaček, Toman – J. Hlinka, Kratěna, J. Straka, Ton, Chabada, Marek, Sivek, Netík, Langhammer, Kašpařík, Štrba, M. Růžička, Dragoun, Špaňhel. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

2006/2007 – Sparta vs. Pardubice 4:2 na zápasy

O rok později se téměř neobměněný kádr pokoušel o obhajobu zlata jako čtvrtý tým základní části. Role nenápadného celku se Spartě vyplatila. Pražané si opět po roce poradili v pěti zápasech se Zlínem a stejný počet zápasů jim stačil i na vyřazení letošního finálového soka z Liberce. Ve finále tak sparťané narazili na hokejisty Pardubic.

V jejich brance stál nynější brankář Bílých Tygrů Ján Lašák, ale ani on nezabránil špatnému vstupu do finále. Sparta totiž ovládla oba úvodní duely na východě Čech a v sérii vedla už 3:0 na zápasy. První mečbol však nevyužila a po porážkách 2:5 a 1:5 v Pardubicích musela bojovat v šestém duelu. Ten zvládla a po dvou gólech Ondřeje Kratěny získala osmý titul v historii klubu.

„Já ani netuším, kde jsem. Stříkáme se šampaňským, ale já vůbec nevím, jestli jsme něco vyhráli,“ uvedl po utkání brankář Tomáš Duba. Z jeho spoluhráčů dnes oblékají dres Sparty pouze Michal Dragoun, Tomáš Netík, Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka. Ten byl mimochodem s dvanácti asistencemi nejlepším nahrávačem play off a byl zvolen nejúžitečnějším hráčem.

Mistrovský kádr Sparty: Duba, Salfický – Vykoukal, Ptáček, Černošek, Benýšek, Hanzlík, Pilař, Protivný, Stehlík, Tabaček – Ton, J. Hlinka, Kratěna, Hlaváč, Netík, Zelenka, Sivek, Langhammer, Dragoun, Rob, Hromas, Podlešák, Vrbata, Štrba. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

VIDEO: YouTube, FOTO: hcsparta.cz (TOP), ČTK

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek